Elektrivõrkude ummistajad sunnitakse maksma (1)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Praegu on päikeseelektri tootjad silmitsi olukorraga, kus neil on väga raske elektrivõrguga liituda, kuna võrgu läbilaskevõimet broneeritakse ka igaks juhuks.
Praegu on päikeseelektri tootjad silmitsi olukorraga, kus neil on väga raske elektrivõrguga liituda, kuna võrgu läbilaskevõimet broneeritakse ka igaks juhuks. Foto: Margus Ansu

Kui praegu võivad suured päikese- ja tuuleparkide arendajad tootmisseadmete paigaldamise ja võrku ühendamisega venitada nii kaua, kui süda lustib, siis tulevikus peab hiljemalt kaks aastat pärast liitumispunkti valmimist tootmine püsti olema. Kes seda ei suuda, jääb võrguettevõttele kantud rahast ilma.

Kõrgete elektrihindade kiiluvees on elektritootmisele hakanud mõtlema tuhanded Eesti inimesed ja ettevõtted. Tegelikult lausa kümned tuhanded, sest ainuüksi viimase kolme kuu jooksul sai Elektrilevi üle 5000 uue tootmissuunalise liitumistaotluse. Huviliste ind on aga kiire lahtuma, kui selgub, et võrgus pole piisavalt läbilaskevõimsust ning liitumise hinnapakkumine küündib miljonitesse eurodesse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles