Katar avas jalgpalli MM-i eel oma esimese päikeseelektrijaama

Copy
Päikesepaneelidepark Kataris Al-Kharsaah külas.
Päikesepaneelidepark Kataris Al-Kharsaah külas. Foto: IMAD CREIDI

Maagaasirikas Katar avas teisipäeval ametlikult oma esimese päikeseenergial töötava elektrijaama, mis laiub üle kõrbeavaruste ning mis peaks katma kuni 10 protsenti väikese Pärsia lahe riigi energiavajadusest.

Päikesepaneelidepark pealinnast Dohast läände jäävas Al-Kharsaah's on Lähis-Ida regiooni üks suuremaid, ütles emiraadi energiaminister ja QatarEnergy president Saad Sherida al-Kaabi.

Jaama hakati ehitama 2016. aastal koostöös Prantsusmaa TotalEnergies ja Jaapani Marubeniga ning on osa laiemast kavast, millega maailma üks suuremaid veeldatud gaasi tootjaid Katar püüab investeerida päikeseenergiasse.

Projekt läks maksma 1,7 miljardit Katari riaali (474 miljonit eurot) ning jaam hõlmab enam kui kümnel ruutkilomeetril 1,8 miljonit päikesepaneeli.

Alates juunist on jaam olnud töös ning selle võimekus on 800 megavatti ja seda on kavas lähiaastatel ka suurendada, ütles Kaabi pressikonverentsil.

Päeva ajal liigutab päikese trajektoori jälgiv tehnoloogia paneele, nii et päikesest oleks võimalik saada maksimaalne energiakogus. Samas öösel puhastavad robotkäed vahepeal paneelidele kuhjunud kõrbetolmu.

Novembri teises pooles algava jalgpalli MM-i korraldajad on näidanud tohutut päikeseelektrijaama tõestusena oma väidetele, et Katar korraldab esimese nullenergia maailmameistrivõistlused.

Kaabi sõnul ei saa ta kinnitada, kas Al-Kharsaah' jaam annab elektrit staadionitele, millel novembris ja detsembris mängitakse turniir.

Katar on päikeseenergia poolest jäänud küll teistest Pärsia lahe riikidest maha, kuid on seadnud endale eesmärgiks tõsta päikeseenergia võimekust aastaks 2035 viiele gigavatile.

Augustis anti teada kahest uuest suurprojektist, millega päikesest saadava energia tootmine rohkem kui kahekordistub järgmise kahe aasta jooksul.

Ka kohalik suurvõim Saudi Araabia on teatanud eesmärgist toota päikeseenergiast viis gigavatti aastas, ent jõuda selle eesmärgini juba 2030. aastaks.

Araabia Ühendemiraatidel on olnud päikeseenergia elektrijaamad juba enam kui kümme aastat.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles