Sõnajalad soovivad juba sõlmitud lepingutele fantoomliitumiste erandit

BNS
Copy
Eleon ASi juhatuse esimees Oleg Sõnajalg
Eleon ASi juhatuse esimees Oleg Sõnajalg Foto: Sander Ilvest

Andres ja Oleg Sõnajala taastuvenergia ettevõte Eleon pöördus majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi poole, kuna soovib, et riigikogu menetluses olevat elektrituruseaduse eelnõu, millega on kavas kehtestada niinimetatud fantoomliitumiste regulatsioon, ei rakendataks juba sõlmitud liitumislepingute puhul.

Kõnealune eelnõu annab võrguettevõtjatele õiguse võtta fantoomliitumiste ehk fiktiivselt broneeritud elektrivõrgu ressursi mittekasutamise eest põhjendatud tasu 38 000 eurot megavati kohta aastas. Andres ja Oleg Sõnajala hinnangul väljub aga kavandatav regulatsioon eesmärgi – taastuvenergiale ülemineku edendamine – piirest, kuna soovitakse kehtestada ühtne regulatsioon, sõltumata konkreetse liitumislepingu sõlmimise ja täitmisega seonduvatest asjaoludest ning konkreetsete projektide elluviimise viibimise põhjustajatest.

Eelnõus kavandatud regulatsioon fantoomliitumistele ei saa Sõnajalgade arvates kohalduda tuuleparkidele, mille rajamiseks on sõlmitud liitumislepingud ning liitumised on välja ehitatud, kuid tuulepargi rajamine viibib arendajast mittesõltuvatel põhjustel. «Vastasel juhul on kavandatav regulatsioon vastuolus põhiseadusest tuleneva õiguskindluse põhimõttega ning kogu riigi ettevõtluskeskkonna usaldusväärsus saaks seeläbi tugeva negatiivse tagasilöögi,» leiavad nad kirjas.

Seega tegi Eleon ettepanekud välistada fantoomliitumiste regulatsioonist liitumislepingud, mis on sõlmitud enne regulatsiooni kehtestamist, või juhul, kui leitakse põhiseaduslikud argumendid regulatsiooni tagasiulatuvaks kehtestamiseks, seda ajaliselt piirata nõnda, et see ei mõjutaks liitumislepinguid, mis on sõlmitud enne 2015. aasta juulit, kui jõustusid riigikaitselised piirangud tuuleparkide rajamisele.

Kolmandaks variandiks oleks Sõnajalgade ettepanekul kehtestada fantoomliitumiste tasudele erandite regulatsioon, mille alusel iga konkreetse projekti puhul hinnataks, kas projekti valmimine on tingitud arendajast või esinevad arendajast mittesõltuvad põhjused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles