VOLTA BLOGI I Uued lasteaiad ja koolid: kas Põhja-Tallinn suudab elanike arvuga sammu pidada?

Endover
Copy
Volta Residents
Volta Residents Foto: Endover

Lähiaastatel valmib Põhja-Tallinnas mitu mahukat arendusprojekti, mis toovad linnaossa juurde hulganisti uusi elanikke.

Eriti populaarne on linnaosa aga perede seas, sest siin saavad kokku äärelinna vaikus ja rahu, kesklinnale omane mugavus, lai valik meelelahutust ja teenuseid ning rohelus, loodusrajad ja rannad. Linnaosa populaarsus perede seas on suurendanud vajadust uute lasteaedade, koolide ja vaba aja veetmise võimaluste järele – kas piirkond on uute elanike tulekuks valmis?

Vali, mida oma ajaga teed

Perele kodu valides tasub esimese asjana mõelda sellele, kas uue kodu lähedal on olemas kõik, mis sul eluks tarvis on. Mida vähem aega kulub iga päev selleks, et liigelda tööle, kooli, laste huviringidesse või poodi, seda rohkem jääb perel aega ja energiat kõigeks muuks.

Uuringud näitavad, et rohkem kui 30 protsendil eestlastest kulub tööle sõitmiseks iga päev üle 30 minuti ja napilt alla 10 protsendil üle tunni. Kui arvestada juurde sõidud toidupoodi, spordisaali, kinno või mujale, on ajakulu veelgi suurem ja märkamatult veedab inimene suure osa oma elust autoroolis istudes.

Siin aitab nutikas ja terviklik arendustegevus, mis ei keskendu vaid elupindade rajamisele, vaid loob koostöös linnaga terviklikke elukeskkondi. Kalamaja südamesse kerkiv Volta kvartal ongi loodud täpselt sel põhimõttel: kõik eluks ja tööks vajalik jääb inimese kodust 5-10 minutilise jalutuskäigu kaugusele ja autot igapäevasteks käikudeks tarvis ei lähe.

Peredele loodud elukeskkond

Nii Volta kvartali kodude kui ka ümbruskonna kujundamisel on mõeldud just lastega perede ootustele ja vajadustele. Kvartalis on lai valik kolme-neljatoalisi rõdude ja terrassidega perekortereid nii ajaloolistes taastatud hoonetes kui uusehitistes. Kodud on energiasäästlikud ning toodavad osa energiast päikesepaneelide abil ise, aidates peredel hoida kokku kulusid nii suvel kui talvel.

Volta Galerii Loftide kodude juurde kuulub 100-ruutmeetrine isiklik haljastusega õueala ning terrass, kus saab pere ja sõpradega ühiselt aega veeta, lastega mängida või kevadel ja suvel ise aiasaaduseid kasvatada.

Foto: Endover

Kvartali keskele on plaanis rajada kõrghaljastusega park, kuhu tuleb rohkelt erinevaid vaba aja veetmise võimalusi nii lastele kui täiskasvanutele. Park on tänava- ja linnamürast eemal ning pakub elanikele privaatsust ja rahu, aga samas on see kujundatud nii, et laste pallimängud ja muud hoogsad tegevused ei hakkaks elanikke segama.

Parki on plaanis rajada erinevatele vanuserühmadele mõeldud arendavad mänguväljakud, palliplatsid, pinksilauad, petanki ala, treeningala ja lemmikloomadele mõeldud ala. Samuti on parki plaanis istutada viljapuid ja põõsaid.

Lisaks olemasolevale Volta lastehoiule, rajatakse kvartalisse ka päris uus ja suur lasteaed.

Visioon Volta kvartali murukatusega lasteaaiast ja mängualadest.
Visioon Volta kvartali murukatusega lasteaaiast ja mängualadest. Foto: Endover

Kogu parkimine on kvartalis viidud maa alla ning tänavad on mõeldud turvaliselt liiklemiseks jalakäijatele ja kergliiklejatele.

Vaba aeg algab kodu-uksest väljudes

Mugavus ja ligipääsetavus on lastega peredele eriti oluline ning on hea, kui lastega vaba aja veetmiseks ei peaks alati sõitma linna teise otsa või sootuks linnast välja. Põhja-Tallinnas seda muret ei ole: ükskõik, kust jalutuskäiku alustada, jääb tee peale mitu kohvikut, mänguväljakud, mõni muuseum, mereäär või roheala.

Volta kvartalist üle tee asub suur Kalamaja park mänguväljaku ja treeningplatsiga ning pargist paari minuti kaugusele jääb juba Noblessneri sadam restoranide, kino ja pika mereäärse promenaadiga. Rannapromenaadilt leiab samuti mänguväljakud ja kohad mõnusalt aja veetmiseks. Lähedal asuvad ka Proto avastustehas, Energia avastuskeskus ja Lennusadam.

Teisele poole jääb Balti jaama turg ja toidutänav, Telliskivi loomelinnak ja muuseumid ning kogu vanalinna meelelahutus. Kopli poolsaare suunda jääb mitu parki, liivarannad, pankrannik, matkarajad ja looduskaitseala.

Lasteaed ja kool kõrvaltänavas

Põhja-Tallinnas on praegu kokku kaheksa kooli ja 18 lasteaeda, millest kolm jäävad Kalamajast ja Volta kvartalist 5-10 minuti kaugusele. Eesmärgiks on pakkuda lastele võimalust käia lasteaias ja koolis oma kodule võimalikult lähedal, mis tähendab, et lähiaastatel tuleb neid elanike juurdevooluga sammu pidamiseks linnaossa juurde rajada.

Volta kvartalis saab kokku olema kaks lastehoidu, millest üks tegutseb juba praegu mõne aasta eest valminud Tööstuse 47B hoones. Kvartali arenduse jooksul lisandub ka päris uus ja suur lasteaed.

Teine uus lasteaed on kavas rajada Sitsi piirkonda, mis jääb Voltast vaid mõne trammipeatuse kaugusele. Veel kolmas uus lasteaed ja kool lisandub linnaossa Kopli poolsaare tippu kavandatava arendusprojekti raames. Oma panuse koolide ja lasteaiakohtade arvu suurendamiseks on lubanud anda ka linn.

Volta kvartali arengul saad silma peal hoida Volta kodulehel.

Endover on 25-aastase tegutsemiskogemusega Eesti kinnisvaraarendaja, mis loob väärtust linnaruumi ning rajab terviklikke elu- ja ärikeskkondasid.

Copy
Tagasi üles