Mis asi on maksusüsteemi sisse kirjutatud maksuküür ja kuidas see juba suure osa palgasaajate sissetulekuid järab? (7)

Erkki Erilaid
, majandusajakirjanik
Copy
2007. aastal maailma parimaks rahandusministriks valitud Aivar Sõerdi (Reformierakond) arvates on praegune maksuvaba tulu rehkendamise süsteem nurjunud eksperiment.
2007. aastal maailma parimaks rahandusministriks valitud Aivar Sõerdi (Reformierakond) arvates on praegune maksuvaba tulu rehkendamise süsteem nurjunud eksperiment. Foto: Andres Haabu

Alates 2018. aastast kehtivasse maksusüsteemi on sisse kirjutatud niinimetatud maksuküür, mis on kiire inflatsiooni ja palgatõusu spiraali tõttu selgelt ajast ja arust. Maksuküür tähendab, et alates 1200-eurosest tulust kuus hakkab maksuvaba tulu määr vähenema ning jõuab 2100 euro juures nulli.

Süsteem, mis pidi algul aitama keskmise ja väiksema sissetulekuga inimesi, ei toimi enam. Isegi mediaanpalk, millest pool töötajaist teenib vähem ja pool rohkem ning mis kajastab töötajate sissetulekut õiglasemalt kui keskmine palk, on tõusnud 2018. aasta alguse 950 eurolt 1400 euroni.

Kui 2018. aastal sai kuni 1200-eurost palka, mida maksuküür ei mõjutanud, umbes kolmandik töötajatest, siis nüüd mõjutab maksuküür tublisti üle poole inimeste sissetulekuid ja väheneb ka mediaanpalka teenivate töötajate maksuvaba miinimum.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles