Poliitilise kähmluse uus tase ⟩ Mölder tahab soomlastelt LNG-laeva kohta aru pärida (2)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Tõnis Mölder tahab LNG-laeva kohta infot küsida otse soomlastelt.
Tõnis Mölder tahab LNG-laeva kohta infot küsida otse soomlastelt. Foto: Konstantin Sednev

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon ootas täna peaministrilt selgitusi, kuidas Eesti LNG-laevast ilma jäi, kuid peaminister komisjoni istungil ei osalenud. Komisjoni esimees Tõnis Mölder tegi ettepaneku kirjutada info küsimiseks otse soomlastele.

Erikomisjon soovis peaministrilt selgitusi, kuidas jõuti otsuseni, et LNG-laev läheb vastupidi algselt kokkulepitule Soome, kuna aga peaministril oli samal ajal kohtumine teises komisjonis, siis lükkus selgituste saamine nädala võrra edasi.

Komisjoni juht, keskerakondlane Tõnis Mölder tegi ettepaneku saata asjaolude täpsustamiseks kiri otse Soome parlamendile. «Pöördume Soome poole, et saada teada tausta, miks nad esimesest kokkuleppest taganesid ja kuidas praegune kokkulepe sündis. Milliste pakkumistega tuli Soome riik meile ja mis summadega nad selle laeva võtsid või mis summadega ise selle kai valmis ehitasid,» selgitas Mölder.

Reformierakondlane Annely Akkermann avaldas kahtlust, kas see on ikka korrektne. «Minu arvates on see veider ja isegi piinlik, nagu oma riigi umbusaldamine,» ütles Akkermann. «Minus ei tekita see ühtegi head tunnet.»

Isamaalase Andres Metsoja sõnul ei tohi kirja sisu olla arupärimine. «Kui me aru ei päri, siis mida me teeme?» küsis Metspalu. «Kui meie hakkame komisjoni tasemel midagi küsima, siis nende poolt on järgmine samm küsida oma suursaadikult, et mis teil seal toimub.»

Akkermann uuris riigikontrolör Janar Holmilt, kas sellist praktikat on varem olnud, kuid Holm ei osanud parlamentaarse suhtluse tavasid kommenteerida.

Mölder kinnitas, et ta mõistab probleemi asetust ja ei taha halba valgusesse jääda. «Meil on info, mis on meie ministrid meile peegeldanud, aga me tahaks teada, mis valikud olid Soome poolelt vaadatuna,» selgitas Mölder.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles