Venemaa merevägi nõuab Nord Stream lekete uurimiseks juurdepääsu (7)

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Nord Stream 2 leke Bornholmi lähedal.
Nord Stream 2 leke Bornholmi lähedal. Foto: Handout

Venemaa mereväe laevad vajavad juurdepääsu Nord Stream gaasijuhtmele Läänemerel, et uurida gaasitoru vigastanud plahvatusi, teatas Venemaa asepeaminister Aleksander Novak. 

Reedel tehtud avalduses ei täpsustanud Novak, kellelt juurdepääsu gaasitorule nõutakse, vahendas Reuters. Gaasitrassi operaatorettevõte Nord Stream AG teatas varem, et firma renditud uurimislaeva omanik ei saanud Norra välisministeeriumilt luba sadamast lahkuda, et asuda torujuhtme kahjustusi hindama.

«Kogu küsimus on meie laevade juurdepääsus, millel peaks olema läbipääsuõigus intsidentide piirkonda,» ütles Novak ajakirjanikele, kommenteerides Moskva püüdeid torujuhtmete kahjustusi uurida. 

Venemaa teatas neljapäeval, et kutsus välja Saksamaa, Taani ja Rootsi diplomaadid, et väljendada rahulolematust selle suhtes, et Venemaa ja Gazpromi esindajaid ei ole kaasatud torujuhtmete vigastuste uurimisse. Rootsi lükkas varem tagasi Venemaa võimude soovi uurimisel osaleda. Taani välisministeerium möönis eelmisel nädalal, et Venemaa soov osaleda torujuhtme Nord Stream lekete uurimisel on diplomaatiliste kanalite kaudu tõstatatud. 

Torujuhtme Nord Stream purustanud plahvatuste põhjus on ebaselge, kuid Euroopa Liidu riigid on öelnud, et kahtlustavad sabotaaži. Venemaa nimetas juhtumeid rahvusvaheliseks terroriaktiks ning süüdistas selles lääneriike.  

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles