Eleringi juht: talvel tuleb elektrikatkestusteks valmis olla (10)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Taavi Veskimägi
Taavi Veskimägi Foto: Mihkel Maripuu

Eesti põhivõrku haldava riigiettevõtte Elering juht Taavi Veskimägi ütleb, et sel talvel võib tulla ette elektrikatkestusi, kui napib võimsust voolu tootmiseks või saboteeritakse elektri- või gaasitaristut.

Venemaaga käib energiasõda. Kui hästi suudab Eesti kaitsta kaht elektrikaablit ja gaasitoru, mis on Soome lahe põhjas?

Elektri- ega gaasitaristut ei ole võimalik sihitud rünnaku puhul kaitsta. Meil ei ole võimalik panna püsivat valvet ühendustele teiste riikidega ja ka Eestis ei saa panna püssimeest iga elektrimasti juurde seisma. Kui on sihitud rünnak energiataristu vastu, siis peab ühiskond olema valmis hakkama saama gaasi ja elektrita.

Peaminister Kaja Kallas hoiatas hiljuti, et Venemaa võib Balti riigid oma elektrivõrgust lahti ühendada. Kas see on oletus või on teil tõendid sellise kavatsuse kohta?

Energiasüsteemi vaates ei ole meil mingit teadmist, et seda plaanitaks teha. Geopoliitilist julgeolekuriski arvestades on gaasiga varustatus tähtis, sest Lätis ja Leedus on terve hulk gaasielektrijaamu. Eleringi põhistsenaarium on selleks talveks, et Venemaa ühendab Balti elektrisüsteemi enese küljest lahti.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles