Konkurents varude üle ⟩ Euroopasse suundunud tankerid võtsid kursi USA suunas (4)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Naftatanker saabumas New Yorgi sadamasse. Pilt on illustratiivne.
Naftatanker saabumas New Yorgi sadamasse. Pilt on illustratiivne. Foto: Mike Segar

USAs on diislikütuse varud mitme aastakümne madalaimal tasemel ja poliitiline surve varude suurendamiseks on tugevnenud, kuna silmapiiril on valimised. See võib omakorda süvendada Euroopa energiakriisi.

 

Vähemalt kaks diislikütust ja lennukikütust vedavat tankerit on viimastel päevadel ootamatult muutnud oma sihtkohta Euroopast Ameerika Ühendriikidesse, selgub infoettevõtte Refinitiv andmetest, vahendab Reuters.

USA diislikütuse varud on mitme aastakümne madalaimal tasemel ja poliitiline surve varude taastamiseks on suurenenud. Samal ajal on diislikütuse rafineerimismarginaalid Reutersi andmetel suuremad kui kunagi varem.

Araabia Ühendemiraatidest pärit ja praegu Vahemerel asuv diislikütust vedav tanker Thundercat muutis neljapäeval oma sihtkohta Rotterdamilt New Yorgile, selgub laevaandmete põhjal. Atlandil asuv tanker Proteus Jessica pidi algselt suunduma Ühendkuningriigi kagurannikul asuvasse Southwaldi, kuid on muutnud sihtkoha samuti New Yorgi sadamasse.

Vastavalt informatsioonile, mille Reuters sai naftamaakleritelt, on broneeritud veel kaks tankerit diislikütuse veoks Euroopast Ameerika Ühendriikidesse. Sellised muutused on haruldased, eriti kuna Euroopa rafineerimistehased ei suuda toota piisavalt vedelkütuseid, et rahuldada kodumaist nõudlust.

USA president Joe Biden on kutsunud üles keelustama vedelkütuste eksporti, et hoida tarbijahinnad kontrolli all. Keeld oleks vastus OPECi ja Venemaa otsusele vähendada toornafta tootmist. Tootmise vähendamisega püüab OPEC muuta toornafta kallimaks.

USAs tõusid energiahinnad septembris, võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, 19,8 protsenti. Samal perioodil kasvasid bensiini ja kütteõli hinnad vastavalt 18,2 protsenti ja 58,1 protsenti. Euroopa Liidu statistikaameti Eurostati esialgsetel andmetel tõusid energiahinnad septembris 40,8 protsenti, võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.

 
Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles