Prantsuse tanklad kasutavad hädaolukorda rahva nöörimiseks

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Diisel pea kolm eurot liitri kohta - kütus Prantsusmaal on hetkel erakordselt kallis.
Diisel pea kolm eurot liitri kohta - kütus Prantsusmaal on hetkel erakordselt kallis. Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT

Kütus on Prantsuse tanklates napilt kättesaadav, sest rafineerimistehaste töötajad streigivad. Prantsuse energiaminister on nördinud, et tanklad kasutavad hädaolukorda ära – mõnel pool küsitakse juba kolm eurot liitri kütuse eest, vahendab AFP.

Vaatamata ametiühingutega saavutatud osalisele kokkuleppele, jätkavad TotalEnergies' viie Prantsusmaa rafineerimistehase töötajad streiki. Viimases läbirääkimistevoorus pakkus ettevõte seitsmeprotsendilist palgatõusu ja 3000–6000 euro suurust preemiat. Kaks ametiühingut, mis kokku esindavad umbes 56 protsenti töötajatest, tahtsid kokku leppida. Siiski ei ole nad veel oma liikmetega konsulteerinud.

Vasakpoolne CGT ametiühing seevastu lahkus läbirääkimistelt ning soovib jätkata ja pikendada streiki. Teisipäevaks on juba teatatud tööseisakutest Prantsuse raudteedel ja Pariisi linnatranspordis.

Rivist väljas tankla Pariisis.
Rivist väljas tankla Pariisis. Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT

Energiaminister Agnès Pannier-Runacher kutsus bensiinijaamade ettevõtjaid üles mitte kasutama kriisiolukorda ära. Pea kolm eurot liitri kohta on absoluutselt põhjendamatu, ütles ta reedel ringhäälinguorganisatsioonile LCI. Ta rõhutas, et on vastuvõetamatu lõigata kriisist kasu, et suurendada kasumimarginaali. Ta ei kommenteerinud küsimust, kes kompenseerib ettevõtetele streigi tõttu tekkinud müügitulu vähenemise.

Ministeeriumi andmetel oli diislikütuse hind esmaspäeval riigis keskmiselt 1,80 eurot. Valitsus peab samuti läbirääkimisi Totaliga, et pikendada kütuse allahindlust.

Sõidukid seisavad mitu tundi järjekorras, et täita bensiinipaagid TotalEnergies' tanklas Pariisi lähedal Bagnolet's.
Sõidukid seisavad mitu tundi järjekorras, et täita bensiinipaagid TotalEnergies' tanklas Pariisi lähedal Bagnolet's. Foto: Aurelien Morissard

Mitu päeva kestnud streigid on toonud Prantsusmaale tõsise kütusepuuduse. Kõige enam kannatavad pendelrändurid, taksojuhid, hooldustöötajad, lihttöölised, kiirabi- ja autojuhid ning sõiduõpetajad. Nad on sunnitud tegema pikki ümbersõite ja ootama tunde, et saada kütust.

Neljapäeva pärastlõunal puudus peaaegu 30 protsendil tanklatest üks või mitu kütuseliiki. Eriti suur kütusepuudus oli suures Pariisi piirkonnas ning Põhja-Prantsusmaal Hauts-de-France'i ja Centre-Val-de-Loire'i piirkonnas.

Streikivad töötajad moodustasid tõkke, et takistada rekvireeritud töötajate juurdepääsu TotalEnergiesi kütusehoidla rajatistele Mardyckis Dunkerque'i lähedal.
Streikivad töötajad moodustasid tõkke, et takistada rekvireeritud töötajate juurdepääsu TotalEnergiesi kütusehoidla rajatistele Mardyckis Dunkerque'i lähedal. Foto: TERESA SUAREZ

Streikijad tahavad saada kõrgemat palka, mis kataks tõusva inflatsiooni, ning samuti suuremat osalust ettevõtte kasumis. CGT nõuab TotalEnergies'lt kümne protsendi võrra suuremat palka. Ettevõte teenis 2022. aasta esimesel poolel 10,6 miljardit dollarit kasumit.

Valitsus oli viimastel päevadel mitu korda kutsunud bensiiniladudest töötajaid teenistusse. President Emmanuel Macron väljendas kolmapäeval teleintervjuus kindlustunnet, et olukord rahuneb tuleval nädalal. Ta kutsus tööandjaid ja ametiühinguid üles tugevdama sotsiaalset dialoogi. Macroni jaoks võib rolli mängida ka asjaolu, et meeletud kütusehinnad võivad vallandada kollaste vestide sarnaseid proteste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles