Eesti põllumajandustoodangu väärtus kasvas aastaga miljardi euroni

BNS
Copy
Rapsipõld. Pilt on illustratiivne.
Rapsipõld. Pilt on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest

Statistikaameti andmeil tõusis Eesti põllumajandustoodangu väärtus 2021. aastal 13 protsenti, jõudes miljardi euroni, ent kõrged kulud vähendasid põllumeeste teenitud tulu veerandi võrra.

Viimastel aastatel on Eesti põllumajandustoodangu väärtus jäänud veidi alla miljardi euro, ent mullu oli see esimest korda 1,1 miljardit eurot. Kogu toodangu väärtus suurenes hindade kasvust, põllumajandustoodangu kogus aga vähenes 5 protsenti, kirjutas juhtivanalüütik Pille Veidenberg statistikaameti blogis.

Võrreldes eelmise aastaga kasvanud kuludega, vähenes ka põllumajandustootmisest saadud ettevõtjatulu tunamullusega võrreldes veerandi võrra. Vahetarbimise kulud kasvasid kokku 16 protsenti, sealhulgas energia kulud 27 protsenti.

Kui 2018. aastal oli põllumajandustoodangu väärtusest tavapäraselt suurima kaaluga loomakasvatustoodang, siis viimasel kolmel aastal on taimekasvatustoodangu osatähtsus olnud suurem. 2021. aastal moodustas taimekasvatustoodangu väärtus 51 protsenti ja loomakasvatustoodang 40 protsenti. Ülejäänud 9 protsenti tuli põllumajandusteenuste ja muude lahutamatute tegevuste arvelt.

Taimekasvatustoodangu väärtus suurenes varasema aastaga võrreldes 18 protsenti, mille põhjuseks oli märkimisväärne hinnatõus – 33 protsenti. Taimekasvatustoodangu kogus aga vähenes viimase aastaga võrreldes 12 protsenti. Taimekasvatustoodangu väärtusest 68 protsenti moodustas tera- ja kaunvilja ning rapsi-rüpsi toodang. Enim tõusis hind kartulil.

Loomakasvatustoodangu väärtus suurenes aastaga 9 protsenti, sealhulgas oli toodangu hindade tõus 7 protsenti ja kogus suurenes ühe protsendi võrra. Eesti loomakasvatustoodangu väärtusest 57 protsenti moodustab piimatoodang. Enim kasvas veisekasvatuse toodangu väärtus ja kahanes seakasvatuse toodangu väärtus. Seakasvatuse väärtus vähenes nii hinna kui koguse arvelt. Põllumajandusteenuste ja lahutamatute mittepõllumajanduslike tegevusalade toodangu väärtus kasvas 11 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles