Gazpromi tegevjuht: suur osa Nord Streamist võib vajada väljavahetamist (3)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Gazpromi tegevjuht Aleksei Miller.
Gazpromi tegevjuht Aleksei Miller. Foto: Olga Maltseva

Gazpromi tegevjuht Aleksei Miller ütles Venemaa riiklikule telekanalile Pervõi Kanal, et suur osa kahjustatud Nord Streami torujuhtmetest võib vajada väljavahetamist, samas kui Venemaa kavatseb suurendada gaasi eksporti Musta mere ja Türgi kaudu.

 

Nii Nord Stream 1 kui ka Nord Stream 2 gaasijuhtmed, mis on ehitatud gaasi transportimiseks Venemaalt Saksamaale Läänemere põhja kaudu, said eelmisel kuul kahjustada, paisates välja suure hulga gaasi.

Juhtumite uurimine on käimas. Venemaa nimetas seda «rahvusvaheliseks terroriaktiks», näidates näpuga läänele, Euroopa Liit aga nimetas seda «sabotaažiks».

Mõlemad torujuhtmed, mille pikkus mere all on üle 1000 kilomeetri, olid purunemise ajal kasutuseta.

«Eksperdid ütlevad, et töö taastamiseks pärast sellist terroriakti on vaja tegelikult lõigata ära väga suur tükk toru, suurel vahemaal, ja tegelikult uuesti ehitada antud lõik,» ütles Miller telejaamale, vahendab Reuters.

«Ja selleks, et taastada terviklikkus, tuleb seda toru tõsta. Ja te saate aru, üks asi on see, kui toru on õõnes, ja teine asi on see, kui see on sadade kilomeetrite ulatuses merevett täis,» lisas Miller.

Kolmapäeval ütles Venemaa riigikontrolli all oleva gaasimonopoli juht Miller, et kahjustatud Nord Streami torujuhtmete remont võtab aega rohkem kui aasta.

Türgi gaasijaotuskeskus

Vene president Vladimir Putin ütles neljapäeval Türgi ametivennale Recep Tayyip Erdoğanile, et kaalub Türki gaasijaotuskeskuse rajamist, nimetades riiki parimaks marsruudiks gaasitarnete ümbersuunamiseks Euroopa Liitu.

Miller ütles, et Venemaa alustab järgmisel nädalal Türgiga «konkreetseid» kõnelusi ettepanekute üle.

Ta ütles, et Venemaa võiks suurendada gaasitarneid Türki, ehitades uued torujuhtmed paralleelselt praegu töötava TurkStreami torujuhtmega läbi Musta mere, lisades, et projekti dokumentatsioon on juba ette valmistatud.

Miller lisas, et gaasitarned Musta mere kaudu võivad ulatuda 63 miljardi kuupmeetrini aastas. Võrdlusena on mõlema Nord Streami võimekus 55 miljardit kuupmeetrit aastas ja TurkStreami transpordivõimsus on 31,5 miljardit kuupmeetrit.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles