USA on pettunud Euroopa Komisjonis seoses Ukraina võlaga (1)

Copy
USA rahandusminister Janet Yellen Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) aastakoosolekul.
USA rahandusminister Janet Yellen Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) aastakoosolekul. Foto: Manuel Balce Ceneta

USA rahandusminister Janet Yellen väljendas reedel Euroopa Liidu kolleegidega vesteldes pettumust, et Euroopa Komisjon ei ole liitunud võlausaldajate rühmaga, kes pakub Ukrainale võlaleevendust.

 

Suurbritannia, Kanada, Prantsusmaa, Saksamaa, Jaapan ja USA sõlmisid septembris vastastikuse mõistmise memorandumi Ukraina võlamaksete peatamise kohta seoses Venemaa kallaletungiga oma naabrile.

Toona julgustas rühmitus «tugevalt» ka teisi riike Ukrainale võlakergendust pakkuma.

«Ütlen ausalt, et olen jätkuvalt pettunud, et Euroopa Komisjon ei ole liitunud võlausaldajate rühmaga, et pakkuda Ukrainale võlgade teenindamisel leevendust,» ütles Yellen Washingtonis kohtumisel Euroopa Liidu rahandusministrite ja Euroopa Komisjoni volinikega.

«Ukraina, nagu te teate, seisab silmitsi tohutu rahapuudusega ja vajab meie täielikku tuge,» ütles ta.

Kõnelused toimusid Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) aastakoosolekutel, kus IMF hoiatas, et Ukrainat ähvardab 2023. aastal kuni nelja miljardi dollari suurune eelarveauk kuus.

Euroopa Komisjoni majandusvolinik Paolo Gentiloni vastas Yelleni kommentaaride kohta pressikonverentsil, et EL-i täitevvõimu otsused nõuavad bloki 27 liikmesriigi konsensust.

«Komisjon on mitmepoolne organ ja sellise otsuse tegemiseks peaks meil olema kõigi liikmesriikide konsensus,» ütles ta. «See on põhjus, miks meil on erinev tee ja miks me probleemi erinevalt menetleme.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles