Sõlmküsimus Kui palju me igaüks riigivõla eest maksame? (6)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Covidi tervishoiukulud ja piirangute kahjude hüvitamine tõi riigikassale suure miinuse, mida tuli laenurahaga katta.
Qvalitas koroonatestimispunkt Viljandi turul.
Covidi tervishoiukulud ja piirangute kahjude hüvitamine tõi riigikassale suure miinuse, mida tuli laenurahaga katta. Qvalitas koroonatestimispunkt Viljandi turul. Foto: Marko Saarm

Halvimal juhul võib iga Eesti elanik hakata maksma 1000 eurot aastas riigivõla intressideks, ennustab riigikogu liige Aivar Sõerd (Reformierakond). Tema arvutus näitab, et kümne aastaga võib valitsuse võlakirjade intressimakse tõusta 1,4 miljardi euroni aastas. Kui eeldada, et rahvaarv on 1,3 miljonit, siis tähendab selline summa 1077-eurost väljaminekut igale inimesele, imikud ja vanurid kaasa arvatud.

Ei pea olema selgeltnägija ega keskpanga ökonomist, et mõista, et täpselt ei suuda keegi kümne aasta taha näha. Küll aga on selge, et kunagi maailma parima rahandusministri tiitli saanud Aivar Sõerdi (Reformierakond) prognoos on õige vähemalt ühes punktis. Nimelt selles, et nii valitsuse võlakoormus kui ka intressimaksed kasvavad lähiaastail väga kiiresti ning võivad Eesti riigikassast võtma hakata summasid, millest pole osatud undki näha.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles