Startup-viisa abil on Eesti iduettevõtted palganud üle 3800 töötaja

BNS
Copy
Foto: Merike Lees

Alates startup-viisa programmi algusest on Eesti iduettevõtted välismaalt palganud üle 3800 töötaja ning programm on Eestisse toonud 944 iduettevõtte asutajat ehk iga viies Eesti iduettevõte on loodud startup-viisa abil, teatas programmi eestvedaja Startup Estonia.

Startup Estonia startup-viisa programmi ja välissuhete juht Annika Järs tõi välja, et viisat on alates programmi algusest kasutanud 1157 Eesti iduettevõtet. «Programmi algusest peale on startup-staatuse saamiseks esitanud soovi 3823 ettevõtet, neist 1047 on olnud edukad. Lisaks veel 110 iduettevõtet sai startup-staatuse 2017. aastal automaatselt. Seega selle aasta teise kvartali seisuga on töötajate värbamiseks startup-viisat kasutanud 1157 ettevõtet,» selgitas ta.

Startup-viisat kasutanud iduettevõtetest olid suurimad tööandjad selle aasta esimese poolaasta lõpu seisuga 1444 töötajaga Wise, 1231 töötajaga Bolt, 592 töötajaga Swappie ja 423 töötajaga Veriff. Suurima käibega ettevõtted olid samal ajal 467 miljoni euroga Bolt, 32 miljoni euroga Veriff, 25,7 miljoni euroga Swappie ja 18,6 miljoni euroga Comodule.

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) andmetel on selle aasta esimesel poolaastal saanud õiguse Eesti iduettevõtetesse tööle asuda 657 välismaalast.

Järs rõhutas, et ilma välistöötajateta ei ole Eesti iduettevõtetel võimalik kasvada. «Eesti idusektor kasvab aastas 20–30 protsenti ning samas tempos kasvamist prognoositakse ka lähiaastateks. Niivõrd jõuliseks kasvuks napib paraku Eestis töötajaid, kusjuures tööjõu puudust on eriti teravalt tunda sellistes iduettevõtjate jaoks kriitilistes valdkondades nagu IT, tehnoloogia, rahvusvaheline äriarendus ja globaalne turundus,» ütles ta.

Selle aasta esimesel kuuel kuul sai PPA andmetel startup-viisa programmi kaudu iduettevõtte asutamise õiguse 76 välisasutajat.

Alates 2017. aastast on välismaalased startup-viisa programmi abiga Eestis asutanud 944 iduettevõtet ning välismaalaste poolt asutatud iduettevõtted maksid riigile selle aasta esimesel poolaastal kokku 3,4 miljonit eurot tööjõumakse. Käive oli ligi 38 miljonit eurot. Statistikaameti andmetel töötas 2022. aasta esimesel poolaastal vähemalt ühe päeva nendes iduettevõtetes 489 töötajat, kes teenisid ka Eesti keskmisest tunduvalt kõrgemat palka – 3172 eurot kuus.

Välismaalaste poolt asutatud iduettevõtetest suurimad tööandjad on 123 töötajaga Glia, 29 töötajaga Data Corporation, 23 töötajaga CoinMetro Group, 21 töötajaga Evocon ja 19 töötajaga CyberCube Analytics. Suurima käibega ettevõtted olid 5,3 miljoni euroga Atomic Wallet, 5 miljoni euroga Glia ja 4,3 miljoni euroga Vertigo Games.

Järs tõi välja, et järjest enam Eesti tehnoloogiaettevõtteid saab küpseks ehk ületab kokkuleppelise kümne aasta piiri, mistõttu nad ei saa enam startup-viisa programmi abil töötajaid värvata.

«Äärmiselt oluline, et Eesti edukad IT- ja tehnoloogiaettevõtted saaks äriarenduseks ja kiireks kasvuks jätkuvalt värvata töötajaid välismaalt, kui nad neid Eestist ei leia. Seetõttu valmistame hetkel startup-viisa eeskujul kasvuettevõtte viisa programmi, see käivitub järgmise aasta algusest,» lisas Järs.

2017. aasta jaanuaris käivitatud startup-viisa programm võimaldab Euroopa Liitu mittekuuluvate riikide kodanikel Eesti iduettevõtete heaks töötada, olemasolevaid iduettevõtteid siia kolida või Eestis uusi asutada. Viisa programmi algusest alates on iduettevõtte asutamiseks või iduettevõttes töötamiseks väljastatud kokku 4763 luba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles