Tõnis Oja ⟩ Briti uue valitsuse eelarveplaanid kukutasid naela ajaloo madalaimale tasemele (6)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Briti peaminister Liz Truss ja rahandusminister Kwasi Kwarteng külastasid konservatiivide kongressi ajal meditsiini innovatsioonikampuse ehituskohta.
Briti peaminister Liz Truss ja rahandusminister Kwasi Kwarteng külastasid konservatiivide kongressi ajal meditsiini innovatsioonikampuse ehituskohta. Foto: POOL

Nii Suurbritannia kui ka maailma finantsturgude ajalukku läks 16. september 1992 «musta kolmapäevana». George Soros panustas toona Briti naela devalveerimisele, sest Ühendkuningriigi valitsus oli tõrges kergitama intressimäärasid teiste Euroopa valuutavahetuskursi mehhanismi (ERM) liikmesriikidega samale tasemele või laskma kurssi vabaks.

Tuntud miljardäri ja filantroobi panustamised olid edukad. Suur­britannia oli sunnitud valuutavahetusprogrammist lahkuma ning Soros sai tuntuks mehena, kes seljatas Inglise Panga (Suurbritannia keskpank).

30 aastat ja kümme päeva hiljem sattus Suurbritannia taas kaosesse. Naela hind kukkus 26. septembril päeva sees ajaloo madalaimale tasemele, 1,07 dollarini, kümneaastase tähtajaga võlakirjade intressimäär kerkis 4,5 protsendini, mis oli tervelt protsendipunkti võrra kõrgem kui nädal varem.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles