Rosneft kaebas Saksamaa tehaste ülevõtmise eest kohtusse

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
PCK rafineerimistehas Schwedtis, mis kuulub Rosneftile.
PCK rafineerimistehas Schwedtis, mis kuulub Rosneftile. Foto: Hannibal Hanschke

Vene naftahiid Rosneft esitas kaebuse Saksa valitsuse vastu Saksamaal asuvate rafineerimistehaste ülevõtmise eest, teatas kohus.

Berliin võttis septembris üle Rosnefti Saksamaal asuvad tehased, mis moodustavad umbes 12 protsenti riigi naftatöötlemise võimekusest.

«Me võime kinnitada, et kaebus saadi kätte,» teatas Saksa föderaalne halduskohus Leipzigis.

Rosnefti advokaadid esinesid varem avaldusega, milles selgitati juriidilisi samme Saksa valitsuse vastu.

«Faktipõhised nõudmised sunniviisiliseks ülevõtmiseks pole täidetud,» teatas õigusbüroo Malmendier portaalis LinkedIn neljapäeval.

«Rosneft on alati täitnud oma kohustusi Saksamaa ees ning olemasolevaid lepinguid hea kaubandusliku praktika raames ning olles poliitiliselt mõjutamata, hoolimata konfliktist Ukrainas.»

Berliini sõnul oli eelmisel kuul astutud samm vajalik selleks, et tulla toime «energiavarusid ähvardava ohuga», mil suhted Venemaaga on alla käinud ning Saksamaa tahab ennast võõrutada Vene naftast.

Rosnefti Saksa harud juhivad Saksamaal kolme rafineerimistehast, sealjuures PCK Schwedti, mis varustab pealinna Berliini ja seda ümbritsevat regiooni, sealjuures Berliini-Brandenburgi lennujaama.

Saksamaa haaras aprillis pretsedenditu sammuga ajutiselt kontrolli Vene gaasifirma Gazprom Saksa haru üle pärast läbipaistmatut protsessi omanike vahetamisel.

Gazpromi toodang moodustas Saksa gaasivarudest umbes 55 protsenti, kuid gaasihiid hakkas oma tarneid kärpima pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse veebruaris ning peatas tarned täielikult augusti lõpus.

«Rosnefti kaasus on Gazpromist fundamentaalselt erinev,» ütles aga Malmendier.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles