Euroopa Keskpank võib finantsturgudele raskuseid põhjustada

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Euroopa Keskpanga võlakirjade müük võib tuua finantsturgudele äikest
Euroopa Keskpanga võlakirjade müük võib tuua finantsturgudele äikest Foto: EPA/Scanpix

Euroopa Keskpank kaalub oma kokku ostetud võlakirjade massiivsest portfellist müügi alustamist, mis annaks niigi kõikuvatele finantsturgude närvilisusele hoogu juurde. Samal ajal suurendavad valitsused kulutusi, et astuda vastu energiakriisist tulenevale majanduslangusele.

Euroopa Keskpank on kümne aasta jooksul madala inflatsiooni tõstmiseks ostnud kokku 5 triljoni euroses mahus võlakirju. Nüüd on inflatsioon juba 10% ja turult tuleks võlakirju müües raha vähemaks korjata.

Keskpanga juht Christine Lagarde ütles sellel nädalal, et Euroopa Keskpanga võlakirjaportfelli vähendamise kõnelustega on alustatud ja need jätkuvad.

«Euroalal on rahapoliitika karmistamisel palju mängus,» ütles ING vanemintressistrateeg Benjamin Schroder Reutersile. Tema sõnul on jälgitavam pingete koht Itaalia ja Saksamaa valitsuse võlakirjade intressivahe.

«Kuid intressivahest edasi vaadates on ka kasvav hirm, mis tõstab volatiilsust,» lisas ta. «Eriti olukorras, kus euroala maade valitsustel on jätkuvalt vaja laenu võrra, mis loob kasvava riski.»

Analüütikute hinnangul algab võlakirjade müük keskpangas tagasihoidlikult. ING prognoosi kohaselt vähendatakse 2023. aastal keskpanga bilanssi 155 miljardi euro ja 2024. aastal 300 miljardi euro võrra. Goldman Sachsi hinnangul saaks keskpank vähendada aastas bilansimahtu 250 miljardi euro haaval.

Kuigi keskpank tahaks ühe käega hakata võlakirju müüma, jätkab ta teise käega PEPP programmi reinvesteerides võlakirjade ostmist. Peamiselt puudutab viimane Itaalia ja Hispaania võlakirju.

USA keskpangal on kokku ostetud 9 miljardi dollari väärtuses võlakirju. Selle meeskond leidis, et võlakirjade müük võimendab rahapoliitika karmistamise mõju ja ajab intressid oodatust kõrgemaks.

Inglise Pank plaanis hakata oktoobri alguses müüma kokku ostetud võlakirju, kuid lükkab selle edasi 31. oktoobrini. Müügi asemel hakkas keskpank hoopis paanika rahustamiseks võlakirju kokku ostma. Briti võlakirjaturul tekkis paanika seoses Ühendkuningriigi «minieelarve» tutvustamisega 23. septembril.

«Inglise Panga õppetund näitas, et kui sul ei ole finantsstabiilsust, pole mõtet hakata jahuma hinnastabiilsusega tegelemisest,» ütles Danske Banki peaanalüütik Piet Haines Christiansen.

Strateegide sõnul on rusikareegel, et triljoni dollari võrra rahapoliitika karmistamist võrdub üleilmselt 10% aktsiaturu kukkumisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles