Hiina võib ajada veeldatud maagaasi hinna Euroopa jaoks kalliks

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Pipelines leading the LNG terminal and the LNG tanker.3D illustration.
Pipelines leading the LNG terminal and the LNG tanker.3D illustration. Foto: Shutterstock

Euroopa on asendanud suure osa Venemaa maagaasist veeldatud maagaasi (LNG) impordiga, kuid kui LNG turule astub ka Hiina, võib see kaardid segi ja hinna lakke lüüa. Selgus võib saabuda juba sel pühapäeval.

Sinopeci ja BSC Energy Consultingi ühisaruande kohaselt tuleb Hiinas detsembris tõenäoliselt väike gaasitarnepuudujääk, mis võib jaanuaris kiiresti suureneda, kui temperatuurid langevad ja koroonameetmed leevenevad.

Hiinas tarbiti seni vedelgaasi vähem kui mullu, kuid nüüd näitavad Hiina kütuseimportijad taas üles huvi talveks veeldatud maagaasi saadetiste vastu ja see võib olla eurooplaste jaoks halb uudis.

«Viimaste kuude suur veeldatud maagaasiimport Euroopasse sai osaliselt võimalikuks madala veeldatud maagaasi impordi tõttu Hiinasse,» kirjutas Morgan Stanley 12. oktoobri kirjas. Vähenenud konkurents kütuse pärast tähendas, et hinnad langesid augustist saati, vaatamata Euroopa suurtele ostudele.

Tänu LNG-le suutis Euroopa oma gaasihoidlad suve jooksul täita, vaatamata Venemaa tarnete ärajäämisele. Keskmiselt on piirkonna hoidlad 91 protsendi ulatuses täis. Seda on pärast 2021. kehva aastat üle paljude riikide viie aasta keskmise.

See on küllaldane varu, mis annab tarbijatele kindlustunde, kuid see ei garanteeri, et majapidamised ei võiks kõva pakase korral siiski külmaks jääda, hoiatas Venemaa gaasimonopoli Gazprom PJSC tegevjuht Aleksei Miller kolmapäeval.

«Talv võib olla suhteliselt soe, kuid üks nädal või isegi viis päeva ebatavalist külma ja on võimalik, et terved linnad ja maad, jumal hoidku, külmuvad,» ütles Miller Moskvas Venemaa energianädalal.

Kui talv läbi saab, vajavad tühjenenud gaasihoidlad uuesti täitmist. Miller pidas ebatõenäoliseks, et seda tehakse Vene gaasiga.

«Mis juhtub gaasi sisseostuga 2023/2024. aasta talvel,» küsis Miller. «Siis saab selgeks, et energiakriis pole tulnud lühikeseks ajaks.»

Nii jälgivad Euroopa kauplejad pingsalt Hiina kommunistliku partei kaks korda aastas toimuvat kongressi, mis algab pühapäeval Pekingis ja kust ettevõtted võivad saada juhiseid riigi energiajulgeoleku strateegia kohta, mis võib ärgitada rohkem veeldatud maagaasi ostma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles