Vaata, kui külma talve meteoroloogid meile ennustavad? (6)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Copernicuse prognoosid põhinevad satelliidiandetel. Pildil Copernicuse Sentinel-1B satelliit.
Copernicuse prognoosid põhinevad satelliidiandetel. Pildil Copernicuse Sentinel-1B satelliit. Foto: ESA/ATG MediaLab HANDOUT

​Copernicuse kliimamuutuste teenistuse teadlaste hinnangul tuleb tänavune talv Euroopas tõenäoliselt normist kõrgemate temperatuuridega, mis leevendab võimalikke küttekulusid ja kütusepiiranguid.

Neljapäeval oma hooajalist väljavaadet värskendanud Copernicuse teadlaste sõnul on 50–60-protsendine tõenäosus, et Ühendkuningriigis, suurel osal Vahemere rannikul ja osal Kesk-Euroopa aladel on keskmisest tunduvalt kõrgem temperatuur. Ülejäänud mandril on 40–50-protsendine tõenäosus ületada oluliselt ajaloolisi keskmisi.

Normist madalama vihma ja lume tõenäosus Kesk-Euroopas on üle 40 protsendi, mis võib mõjutada jõgede veetaset ja lume hulka suusanõlvadel.

Ebatavaliselt kõrged temperatuurid võivad vähendada nõudlust maagaasi järele, mida Euroopa riigid on kiirustanud ladustama.

Copernicuse mudel koondab Ühendkuningriigi, Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia ja USA teadlaste andmeid. Euroopa Liidu programm kasutab kuu- ja hooajaprognoosides miljardeid mõõtmisi satelliitidelt, laevadelt, lennukitelt ja ilmajaamadest.

Ameeriklased on teist meelt

Kuid Euroopa pehme talve väljavaadet ei jaga mitte kõik meteoroloogid. USA kommertsprognoosija Commodity Weather Group leiab, et Euroopa talv on tõenäoliselt külmem kui eelmisel aastal ja veidi jahedam kui 10 aasta keskmine, mõõdetuna küttekraadpäevade järgi – see on viis temperatuuride abil energiavajaduse mõõtmiseks, kusjuures suuremad numbrid näitavad rohkem külma ja suuremat küttekulu.

Commodity Weather arvutab selle talve väärtuseks 2330, võrreldes eelmise aasta 2085 ja 10 aasta keskmisega 2233, ütles meteoroloog William Henneberg. Euroopa talv on tõenäoliselt muutlik, mida iseloomustavad vahelduvad külmad ja pehmed ilmad.

«Kindlasti ei saa me välistada suurt külmapuhangut mingil hetkel talvel, kuid üldine muster võib olla tingitud pigem nõrkadest külmafrontidest, mis sageli üle käivad,» ütles ta.

Euroopas käib võidujooks, et leida asendusi Venemaalt aina kahanevatele maagaasitarnetele. Gaasihinnad on üle nelja korra kõrgemad kui sel aastaajal tavapäraselt. Saksamaa hoiatab elektrikatkestuste ja normide kehtestamise eest ning Ühendkuningriigil on viimase seitsme aasta väikseim kütusevaru.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles