Saudi Araabia eitas USA-vastaseid motiive naftatootmise vähendamisel

Copy
Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman kohtumas juulis USA presidendi Joe Bideniga.
Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman kohtumas juulis USA presidendi Joe Bideniga. Foto: BANDAR AL-JALOUD

Saudi Araabia tõrjus neljapäeval süüdistusi, nagu naftakartelli OPEC ja tema liitlaste otsus tootmist vähendada oli poliitiliselt ajendatud ja suunatud USA vastu.

Otsust vähendada tootmist kahe miljoni barreli võrra päevas alates novembrist vihastas Valget Maja, sealjuures president Joe Biden ähvardas OPEC-i suurimat naftatootjat Saudi Araabiat «tagajärgedega».

«Saudi Araabia on näinud avaldusi..., mis kirjeldavad otsust kui kuningriigi poolte valimist rahvusvahelistes konfliktides ning et see on poliitiliselt motiveeritud Ühendriikide vastu,» teatas Saudi Araabia välisministeerium avalduses.

Saudi Araabia tõrjub neid avaldusi «täielikult». Need süüdistused kujutavad OPEC+ otsust «väljaspool selle majanduslikku konteksti», lisas Saudi välisministeerium.

Kuningriik rõhutas, et OPEC+ otsused langetati üheselt majanduslikel kaalutlustel. Tootmise vähendamist edasi lükata oleks tähendanud «negatiivseid majanduslikke tagajärgi», lisas ministeerium.

Saudi Araabia eitas, et valib pooli Venemaa algatatud sõjas Ukrainaga ning jääb «põhimõtetele tuginevale positsioonile».

Ühendriigid kritiseerisid Saudi Araabia avaldust.

«Saudi välisministeerium võib spinnida või tähelepanu kõrvale juhtida, kuid faktid on selged. Maailm koondub Ukraina taha võitluses Vene agressiooni vastu,» ütles Valge Maja riikliku julgeoleku nõunik John Kirby avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles