Hispaania eraldas majapidamiste toetuseks veel kolm miljardit eurot

Copy
Hispaania peaminister Pedro Sánchez.
Hispaania peaminister Pedro Sánchez. Foto: GEORGI LICOVSKI

Hispaania valitsus tegi neljapäeval teatavaks uue kolme miljardi euro suuruse abiplaani energia hinnatõusu tõttu hätta jäänud majapidamiste toetuseks.

Peaminister Pedro Sánchez tutvustas meetmeid parlamendis, öeldes, et need tugevdavad elanikkonna kaitset energiakriisis. Valitsus peaks paketi vastu võtma järgmisel nädalal.

«Me eraldame riigieelarvest umbes 3 miljardit eurot, et kaitsta inimesi tõusvate energiahindade eest. Need on meetmed, mis kaitsevad tervikuna kuni 40 protsenti Hispaania leibkondadest,» ütles Sánchez.

Plaani tuumaks on uued hinnad gaasikeskküttega kortermajades elavatele inimestele, keda hinnatõus on eriti rängalt puudutanud. Uus hinnatase jääb kehtima 2023. aasta lõpuni ning tänu sellele kahaneb 1,7 miljoni majapidamise soojaarve turuhinnaga võrreldes rohkem kui poole jagu, ütles peaminister.

Plaanis on ka energiahindade alandamine 1,5 miljonil kõige kaitsetumal leibkonnal lisaks juba varem hinnasoodustust saanud 1,3 miljonile perele.

Kõige hädalisemad leibkonnad võiva taotleda soojaarve hüvitamist kuni 375 euro eest aastas.

Hispaania on nagu teisedki Euroopa riigid hädas kiire inflatsiooniga ning hinnatõusu korvamiseks on rakendatud mitmeid abipakette nii peredele kui ettevõtetele, seal hulgas tasuta või soodushinnaga ühistransport ja kütusetoetused.

Suvel ütles Sánchez, et mitmesuguste riiklike abipakettide kogusumma läheneb 30 miljardile eurole, mis on 2,3 protsenti Hispaania sisemajanduse kogutoodangust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles