Kuhu investeerida järgmisel kümnel aastal (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Eelmised 14 aastat vedasid maailma börse suured tehnoloogiahiiud.
Eelmised 14 aastat vedasid maailma börse suured tehnoloogiahiiud. Foto: ANGELA WEISS/AFP/Scanpix

Veel mõne aasta eest tundus, et globaalsed finantsturud on keskpankade rahatrüki abil toibumas ja rahunemas. Tõsi, mõned küll hoiatasid, et lõtv rahapoliitika kasvatab globaalset võlakoormust niivõrd, et see toob endaga kaasa finantskriisiga võrreldes veel hullema kriisi. Kuid eelmise kümnendi keskel algas stabiilne majanduskasv ja börside tõus ning USA keskpank hakkas tasapisi rahatrükiga koomale tõmbama.

Nüüdseks on selgunud, et ühelt poolt oli skeptikutel õigus, aga põhjus oli milleski muus. 2020. aasta algas turbulentselt, mis hiljem üha süvenes. Nüüd seisame silmitsi ülikiire inflatsiooni, intressimäärade kiire tõusu, tarneahelate ebakindlusega, suuremastaabilise sõjaga Ukrainas, energiasõjaga Euroopas ja veel terve hulga konfliktidega, mis ei lõppe ilmselt niipea. Turbulentne aeg jääb vähemalt kümnendiks ning võrreldes eelmise 14 aastaga, mil investeerimine oli ülilihtne, saab investorite elu olema järgneval aastakümnel märkimisväärselt keerukam.

«Me oleme ülipõnevil, milline järgmine kümnend investorite jaoks tuleb,» ütles varahalduskontserni Morgan Stanley Wealth Management investeeringute juht Lisa Shalett investeerimisajakirjale Barron’s. «See tuleb eelmisest 14 aastast väga erinev, sest võimalused on palju mitmekesisemad ja laialdasemad,» lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles