GRAAFIK ⟩ Börsil on keskmine tootlus üliharuldane

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Kunagine Fidelity Magellani fondijuht Peter Lynch märkis, et ettevõtete kasumid kasvavad keskmiselt 8% aastas, mille tõttu peaks ka aktsiaturg tootma 8% aastas
Kunagine Fidelity Magellani fondijuht Peter Lynch märkis, et ettevõtete kasumid kasvavad keskmiselt 8% aastas, mille tõttu peaks ka aktsiaturg tootma 8% aastas Foto: AP/Scanpix

Finantsturgudel räägitakse palju keskmisest tootlusest, milleks USA aktsiaturul loetakse 8–10 protsenti aastas. Lihtsalt ühte numbrisse seda valades on lihtne teha tulevikuprognoose hindamaks, kui suured on varad x aasta pärast.

Nii üllatav, kui see ka pole, on päriselus aktsiaturul keskmine aastatootlus üliharuldane. Seda sisuliselt ei eksisteeri.

Turgude ja aastatootluste varieeruvus on väga suur. Alates 1977. aastast on USA aktsiaturul toimuvat kajastava S&P 500 indeksi tootlus on ainult ühel aastal on olnud 8–10 protsendi vahemikus. Sageli on aastatootlused palju suuremad, sellest vahemikust väiksemad või suisa negatiivsed.

Kes pimesi keskmist tootlust vaatavad, võivad lühiajaliselt pettuda, kuid pikaajaliselt on see keskmiselt sinnakanti tulnud.

8 protsendist rääkis investeerimislegend Peter Lynch 7. oktoobril 1994. Ta märkis, et ajalooliselt on USA ettevõtete kasumid kasvanud keskmiselt 8 protsenti aastas. Iga 8–9 aasta tagant aktsiaturg kahekordistub, kuna aktsiad järgivad ettevõtete kasumikasvu, kirjutas Sam Ro yahoo!finance’is.

Lynch ei pidanud aktsiaturu all silmas S&P 500 indeksit, vaid Dow Jonesi tööstuskeskmist, mis kõne ajal oli 3797 punkti. Dow' väärtus oli kolmapäeval 29 211 punkti ehk mitte sugugi kaugel 8-protsendise kasvuga arvestatult 32 757 punktist.

Lynchi kõne ajal oli S&P 500 näit 455 punkti. 8-protsendine tootlus annaks selleks tänapäeval 3925 punkti, kolmapäeval oli indeks 3577 punkti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles