Riik on valmis Paldiski LNG-projekti kulud hüvitama (26)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Paldiski LNG-kai ehitus paistab vähemalt esialgu olevat läinud tühja, sest Soome renditud laev läheb ankrusse Helsingi lähedale.
Paldiski LNG-kai ehitus paistab vähemalt esialgu olevat läinud tühja, sest Soome renditud laev läheb ankrusse Helsingi lähedale. Foto: Eero Vabamägi

Oktoobri lõpus valmib Paldiskis kümneid miljoneid eurosid maksnud haalamiskai, mille külge pidi end haakima LNG-terminal. Kuna ujuvterminal sõidab Soome, jääb ka kai tühjaks. Õhku jäid aga küsimused, kes hüvitab kulud ja mis saab edasi?

Koos Alexelaga projekti arendanud Infortari juht Martti Talgre teatas kohe pärast Soome otsust, et haalamiskai projekti on investeeritud 45 miljonit ja riigil tuleb nüüd pidada lubadust ja kulud hüvitada. Äririsk ju realiseerus: LNG-terminali Paldiskisse ei tule. Suurt vastuseisu kompenseerimise suhtes ei näi ka tekkivat, sest rahagi selleks on juba tallele pannud – 28. juulil ehk kümme päeva pärast ametisse asumist eraldas valitsus Eesti Varude Keskusele (EVK) 38 miljonit eurot.

Riigi strateegiliste varudega tegelev ettevõte sai rahapotiga kaasa ülesande anda kaiehitajatele piisav kindlus juhuks, kui nende äriplaan ei realiseeru. Tehniliselt loodi ettevõtjatele garantii läbi müügioptsiooni ehk EVK lubas projekti ettevõtjatelt ära osta, kui see äriliselt ei õnnestu. Ilma säärase garantiita võinuks haalamiskai ehitus juba keset suve seisma jääda, kuna eraettevõtjatel ei olnud kindlust projekti ärilise perspektiivi osas, meenutab EVK Postimehele saadetud vastustes.

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles