Ukraina viljalaevad istuvad Istanbuli reidil ummikus

Copy
Kaubalaevade ummik Istanbuli reidil.
Kaubalaevade ummik Istanbuli reidil. Foto: YASIN AKGUL

Kaubalaevade ummik Istanbuli reidil ulatub nii kaugele kui silm seletab, jättes ühtlasi lõksu ka Mustalt merelt väljuvad alused Ukraina viljaga.

Kümned laevad ootasid teisipäeval põhjaliku kontrolli, mida näeb ette Türgi ja ÜRO-vaheline lepe, mille eesmärk oli vabastada Ukrainas Venemaa okupatsiooniväe blokaadi all kinni olnud vili ja leevendada seeläbi üleilmset toidukriisi.

Osa aluseid veetis päevi ankrus, oodates protseduuri, mida ametnikud püüdsid endi sõnul küll kiirendada.

Meeskonnad on viivituste tõttu pahased. Nii näiteks oli Barbadose lipu all seilaval Nord Vindil käegakatsutavalt tunda kergendust, kui inspektorid laevale jõudsid. Aluse süürlasest meremees ütles, et meeskond ootas ülevaatust 11 päeva.

«Seda on liialt palju,» sõnas oma täisnime avaldamast keeldunud Marwan.

Hoolimata kaunitest vaadetest Hagia Sophia mošeele ja ajaloolisele linnaosale Sultanahmetile, on ankrus seismine keeruline.

«Me peame pidevalt muutma kohta ja taaskäivitama mootoreid,» ütles Marwan. «Miks me peame niimoodi ootama?»

Alates leppest Venemaa ja Ukraina vahel, mis jõustus 1. augustil, on Ukraina sadamaist välja viidud 6,9 miljonit tonni vilja. Lõviosa sellest on läinud Euroopasse, Lähis-Itta ja vähemal määral ka Aafrikasse, selgub leppe järelevalvega tegeleva ühise koordinatsioonikeskuse (JCC) andmetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles