Putin: Nord Streami tarnete osas on pall EL-i väljakupoolel (1)

Copy
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: sputnik

Venemaa on valmis alustama Nord Streami torujuhtme terveks jäänud osa kaudu taas gaasitarneid Euroopasse, ütles president Vladimir Putin kolmapäeval, lisades, et pall on Euroopa Liidu väljakupoolel.

 

«Venemaa on valmis tarneid alustama,» ütles Putin Moskva energiafoorumil, viidates plahvatustes terveks jäänud torujuhtme osale. «Pall on EL-i väljakupoolel. Kui nad tahavad, keeratakse kraanid lihtsalt lahti.»

Vene autoritaarne liider lisas, et lekked on rahvusvahelise terrorismi tulem, millest väidetavalt lõikavad kasu USA, Poola ja Ukraina.

Talve eel on Euroopa liidrid püüdnud koostada kava, kuidas tulla toime üha kallineva energiaga, samal ajal säilitades karme sanktsioone Venemaa vastu.

Enam kui pooled ühenduse liikmeist on nõudnud hinnalae kehtestamist.

Ent Putini sõnul ei kavatse Venemaa hakata maagaasi tarnima riikidesse, mis kavatsevad hinnalage kehtestada.

Viitega hinnalaele ütles Putin, et lääneriikide mitmed poliitikud hävitavad üleilmset turumajandust ning kujutavad seeläbi endast ohtu miljardite inimeste heaolule.

«Tavalised eurooplased kannatavad,» ütles ta, lisades, et rahvas on sarnaselt keskajale hakanud varuma talveks täiendavat küttepuitu.

Enne kohtumist oma Türgi kolleegi Recep Tayyip Erdoğaniga tegi Putin veel ettepaneku luua Türki omalaadne energiakeskus.

Venemaa võiks liigutada oma peamise kütuse- ja gaasitarnete trassie Euroopasse Musta mere piirkonda, läbi Türgi, luues Türki seeläbi suurima gaasikeskuse, ütles Putin.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles