Leedu president kritiseerib rikaste ELi riikide heldet abi firmadele

BNS
Copy
Leedu president Gitanas Nausėda.
Leedu president Gitanas Nausėda. Foto: Javier Soriano

Leedu president Gitanas Nausėda kritiseeris kolmapäeval Saksamaa ja teiste rikkamate Euroopa Liidu riikide heldeid toetusi ettevõtetele, et aidata neil energiakriisi üle elada. Nausėda sõnul on see vastuolus püüetega luua ELi ühisturg ja kahjustab Euroopa solidaarsust.

 

«Kui vaadata solidaarsuslahendusi, vaatame neid Euroopa Liidu tasandil, sest see ei ole lihtsalt solidaarsus solidaarsuse pärast. See tähendab ka, et igaühel peaks olema võimalik konkureerida ühesugustel tingimustel, ilma et üksikuid riike esile tõstetaks ja teisi ebasoodsamasse olukorda seataks,» ütles Leedu president usutluses BNSile.

Mitmed ELi riigid panevad Saksamaale pahaks kavandatavat 200 miljardi euro suurust toetusskeemi, et vähendada energiahindade tõusu mõju inimestele ja ettevõtetele.

«Need otsused on kahtlemata soodsamad riikidele, kel on rohkem finantsressursse ja kes saavad kulutada rohkem raha oma ettevõtete kulutuste kärpimisele ja asetavad end soodsamasse konkurentsiolukorda.»

«See on täpselt vastupidine ELi ühisturu loomisele,» ütles Nausėda, kes oma sõnul rääkis sellest ka möödunud nädalal ELi Praha tippkohtumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles