Inglise Pank ehmatas investoreid

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Inglise Panga juht andis märku, et pensionifondide juhid peavad ise oma töö ära tegema
Inglise Panga juht andis märku, et pensionifondide juhid peavad ise oma töö ära tegema Foto: EPA/Scanpix

Inglise Panga juht Andrew Bailey ütles, et pensionifondide stabiliseerimiseks mõeldud võlakirjade ostuprogramm peab lõppema plaanipärasel ajal ehk reedel.

Pangajuht ütles BBCile, et võlaostuprogramm peab lõppema finantsstabiilsuse nimel. Ta märkis, et pensionifondide vastupidavus on fondijuhtide ülesanne.

Varem ütles Bailey fondijuhtidele, et neil on jäänud kolm päeva, mille jooksul peab fondid korda tegema.

Peaminister Liz Truss ja rahandusminister Kwasi Kwarteng on riigieelarve kavaga surve all. Valitsus teatas 23. septembril mitmest eelarvekavast, nimetades seda minieelarveks. Majanduskasvu elavdamiseks lubati 45 miljardi naela ulatuses maksukärpeid, kuid kuna valitsuse plaani rahaliseks katteks oli vaid laenu võtmine, pandi küsimärgi alla sellise tegevuse jätkusuutlikkus.

Selle teate peale kukkus nael rekordmadalale ja võlakirjade hinnad kukkusid, kuna investorid nõudsid sellise kava valguses suuremat tulu. Mitu pensionifondi hakkas seepeale Briti valitsuse võlakirju müüma, mis võimendas kukkumist. 28. septembril teatas Inglise Pank, et hakkab võlakirju ostma, kuna ohus on Ühendkuningriigi finantsstabiilsus.

Võlakirjaprogramm peaks läbi saama sellel reedel, kuid pensionifondid kutsuvad üles keskpanka pikendama abi, kuna kardavad finantsturgude tormi jätkumist.

Bailey kiirustas fonde, et nad hoolitseksid selle eest, et riskantsemaid investeeringuid tasakaalustaksid vähemriskantsed varapaigutused.

Endine pensioniminister Steve Webb lootis, et Bailey pikendab abi. Webb töötab nüüd pensionikonsultatsioonifirmas LCP. 

«See ei ole väga tore, et pensionifondid pidid valimatult kahe nädala jooksul varasid müüma,» lausus ta. «Kuigi palju on tehtud, oleks Inglise Pangalt siiski veel abi vaja.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles