Ühendkuningriigis on enneolematu töötajate puudus

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Adam Vaughan / Pool / Scanpix

Inimeste arv, kes on tööturult eemal pikaajalise haiguse tõttu, on tõusnud rekordilisele tasemele. Seetõttu on töötuse määr riigis langenud viimase 50 aasta madalamale tasemele ja ettevõtetel on probleeme töötajate leidmisega.

Viimastel kuudel on töötuse määr Ühendkuningriigis langenud 3,5 protsendini, kirjutab uudisteportaal BBC News, mis tugineb riigi statistikaameti andmetele. Viimati oli sarnane töötuse määr 1970ndate alguses.

«Me kutsume inimesi töövestlustele, kuid paljud ei tule kokkulepitud kohtumisele kohale. See on masendav ja raiskab nii palju aega.»

Briti tööturu- ja leibkonnastatistika juhi David Freemani sõnul on viimastel kuudel jätkuvalt kasvanud inimeste arv, kes ei tööta ega otsi tööd. Majandusliku mitteaktiivsuse määr, mis mõõdab 16–64-aastaste inimeste osakaalu, kes ei otsi tööd, tõusis juunist augustini 21,7 protsendini. Inimeste arv, kes pikajalise haiguse tõttu tööd ei otsi, saavutas rekordi – ligi 2,5 miljonit inimest. Ühendkuningriigis elab üle 67 miljoni inimese. Paljudel tööandjatel kogu riigis on raskusi töötajate leidmisega.

Üks ettevõte, millel on endiselt raskusi piisava hulga töötajate värbamisega, on riigi lõunaosas asuva Bristoli linna jäätmekäitlusettevõte PMG Services. Ettevõttes töötab 50 inimest, kuid vabu kohti on väga erinevatele ametikohtadele.

«Me kutsume inimesi töövestlustele, kuid paljud ei tule kokkulepitud kohtumisele kohale. See on masendav ja raiskab nii palju aega,» ütles ettevõtte esindaja.

Vabade töökohtade arv on kõrge, kuid viimastel andmetel on siiski veidi langenud, kuna tööandjad on majanduse jahenemise tõttu uute töötajate värbamist vähendanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles