Toiduainete hind maailmaturul langeb, kuid Eestisse see ei jõua (1)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Pastatootmises peamiselt kasutatava kõvanisujahu hind on mullusega võrreldes enam kui poolteist korda kõrgem. Odavam alternatiiv sellele on tavaline nisujahu, millest valmistatakse kaupluste omamärgitooteid.
Pastatootmises peamiselt kasutatava kõvanisujahu hind on mullusega võrreldes enam kui poolteist korda kõrgem. Odavam alternatiiv sellele on tavaline nisujahu, millest valmistatakse kaupluste omamärgitooteid. Foto: REMO CASILLI/REUTERS/Scanpix

Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioon (FAO) teatas eelmisel nädalal, et toiduhinnad langevad maailmaturul juba kuuendat kuud järjest. Eesti tarbijad seda oma rahakoti peal aga ei tunneta.

«Lähiperioodi börsihinnad on tõepoolest oluliselt madalamad kui märtsis-aprillis-mais, iseküsimus, kui likviidsed need perioodid on ja kui suurel hulgal hõlmab see huvi füüsilise kauba vastu. Ehk teisisõnu, enamik tootjaid, mitte ainult meie, müüs oma 2022. aasta kogused pärast sõja puhkemist ära,» rääkis õlitootja Scanola Baltic ASi müügidirektor Alo Süvari. «Seega füüsilise kauba ostjaid on vähe ja müüjatel pole ka märkimisväärseid koguseid pakkuda.»

Õli hinnastamine toimub futuuride vastu kuni poolteist aastat ette, mis omakorda võimaldab ka Scanola klientidel oma tooraineriske maandada nii hindade kui ka saadavuse osas. Vastuseks sõjaga suurenenud ebakindlusele on lepinguperioodi keskmine pikkus pikenenud ja hinnastatakse usinalt ka kaugemaid tarneperioode. «Seega sõltub praegu tarnitava kauba hind suuresti sellest, millal see hinnastatud on,» lausus Süvari.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles