Eluasemelaenud kallinesid Venemaal järsult

PM Majandus
Copy
Ehitusjärgus kortermajad Peterburi äärelinnas juunis 2022.
Ehitusjärgus kortermajad Peterburi äärelinnas juunis 2022. Foto: ANTON VAGANOV/ Reuters/ Scanpix

Venemaa eluasemeturg langeb: korterid odavnevad ning pakkumine ületab märkimisväärselt nõudlust. Võiks arvata, et pangad sellises olukorras eluasemelaenude intresse langetavad, kuid võta näpust – laenuandjad otsustasid käituda risti vastupidi. Viimase nädalaga on laenuandjad kinnisvaralaenude intresse tõstnud keskmiselt 0,5 protsenti, kirjutab Moskovskaja pravda.

Väljaande andmetel on kõikide laenuandjate minimaalne aastane intressimäär üle 10 protsendi. Riigi suurimas, Sberbankis, mis väljastab pooled eluasemelaenud Venemaal, on minimaalne intressimäär 10,4 protsenti aastas.

Pankurid toovad laenuraha kallinemisele erinevaid põhjendusi.

Esiteks arvestavad nad majanduse üldise olukorraga. Ja see on praegu väga ebakindel. Lisaks on paljud eluasemelaenu võtnud mehed saanud mobilisatsioonikutse ning pangad tahavad oma riske maandada.

Teise põhjusena tuuakse välja riigivõlakirjade tulusus, mida pangad jälgivad. Venemaa riigilaenu intress on 8–10 protsenti aastas. Nii on pankadel kindlam ja kasulikum oma vaba raha praegu riigile laenata. Selleks et eluasemelaenud pankadele ahvatlevamaks muutuksid, tulebki nende eest rohkem maksta.

Venemaa keskpanga andmetel oli eluasemelaenude keskmine intressimäär septembris 6,67 protsenti aastas. Siia on sisse arvestatud riiklikud laenuprogrammid, mis selle aastaga lõppevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles