Euroopa kõrge ametnik andis USA-le hoobi: ära aja meid kriisi!

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Euroopa Liidu lipp.
Euroopa Liidu lipp. Foto: Peeter Langovits

See on tõenäoliselt üks esimesi kordi selle aasta jooksul, kui kõrge Euroopa ametnik avalikult USA tegevust kritiseerib. Põhjuseks on ähvardav majandussurutis.

Josep Borrell, Hispaania poliitik ja Euroopa Liidu kõrge esindaja, pidas eile Brüsselis kõne, milles kritiseeris teravalt USAd.

Kõneledes Euroopa ja maailma ees seisvatest väljakutsetest, nimetas Borrell praegu toimuvat täiuslikuks tormiks. «Esiteks, hinnad tõusevad. Teiseks, keskpankade reaktsioon sellele on, et USA keskpank tõstab intressimäärasid. Kõik teised peavad sellele järgnema [st, samuti intressi tõstma, toim.], muidu nende valuuta devalveerub,» loetles Borrell. 

«Terve maailm järgneb Fedile [USA föderaalreserv, toim.], maailm võtab kasutusele sama rahanduspoliitika - sest teist varianti ei ole, vastasel juhul hakkab kapital liikuma. See meenutab mulle seda, mis juhtus Euroopas enne eurot, kui kõik pidid järgnema rahanduspoliitikale, mida dikteeris Saksamaa,» ütles Borrell oma kõnes, mida saab täismahus lugeda Euroopa Liidu veebilehel.

Ta lisas, et kui siis teised riigid sama rahanduspoliitikat ei kasutanud, mida Saksamaa, siis hakkas kapital voolama ja tuli ikkagi sama rahanduspoliitika kasutusele võtta, isegi kui see üksiku riigi jaoks kõige õigem poliitika polnud.

«See, mis juhtus meil enne euro kasutuselevõttu, toimub praegu terves maailmas,» hoiatas Borrell.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles