Pankade ja finantskriiside uurimine tõi Nobeli majanduspreemia

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Nobeli majanduspreemia laureaadid kuulutati välja eile Rootsi teaduste akadeemias.
Nobeli majanduspreemia laureaadid kuulutati välja eile Rootsi teaduste akadeemias. Foto: Anders Wiklund/Epa/Scanpix

Tänavuse Nobeli majandusauhinna said kolm Ameerika Ühendriikide ökonomisti ja majandusteadlast, kes on uurinud finantskriise ja pankade rolli neis kriisides.

«Laureaadid on loonud vundamendi meie praegustele teadmistele, miks on vaja panku, miks nad on haavatavad ja mida me sellega seoses teha saame,» ütles auhinnasaajate väljakuulutamisel Nobeli komitee liige, Stockholmi ülikooli ökonomist John Hassler.

Üks kolmest Nobeli preemia (ametlikult Rootsi Riksbanki auhind majandusteaduses Alfred Nobeli mälestuseks) saajast ei ole mitte ainult teadlane ja teoreetik, vaid ka praktik. Nimelt oli Ben Bernanke aastail 2006–2014 USA keskpanga (Föderaalreserv) juht, mis tähendab, et tema oli otseselt tegev 2008.–2009. aasta finantskriisiga toimetulekus.

Varasemas akadeemilises elus nn suurt depressiooni uurinud Bernanke oli koos toonase USA rahandusministri Hank Paulsoni ja Föderaalreservi New Yorgi haru juhi Timothy Geithneriga see kolmik, kes päästis sisuliselt nii USA kui ka kogu maailma finantssüsteemi kokkuvarisemisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles