Miljonäride igapäevaelu Kuus harjumust, mis kasvatavad rikkust

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Algaja miljonäri rikkuse üle arve pidamine.
Algaja miljonäri rikkuse üle arve pidamine. Foto: ARSHAD ARBAB

Rikkaks saamine pole juhus. See nõuab rasket tööd, kartmatust ja kasvu mõtteviisi. Viie aasta pikkune 233 miljonär hõlmanud uuring tõi välja kuus põhimõtet, mis aitasid neil rikkaks saada.

Raamatupidaja ja finantsplaneerija Tom Corley, kes on raamatute «Rikkad lapsed: kuidas kasvatada meie lapsi, et nad oleksid elus õnnelikud ja edukad», «Vähem pingutust» ja «Rikaste harjumused: jõukate inimeste igapäevased edu tagavad harjumused» autor, teeb kokkuvõtte oma intervjuudest ja toob kuus olulist harjumust, mis kasvatavad rikkust.

1. Isehakanud miljonärid õpivad pidevalt

Nende miljonäride jaoks, keda intervjueerisin, oli õppimine ja enesetäiendamine prioriteet.

49 protsenti teatas, et neil kulus iga päev mõni minut uute sõnade õppimiseks ja 61 ütles, et harjutas uusi oskusi (nt sport või veebikoolitus) vähemalt kaks tundi päevas. Veel 63 protsenti rääkis, et kuulas tööle ja tagasi sõitmise ajal audioraamatut.

71 protsenti ütles, et loeb sageli eneseabiraamatuid. Paljud neist lugesid edukate inimeste elulugusid.

2. Isehakanud miljonärid kuulavad rohkem kui räägivad

Üks strateegia, mis intervjuude ajal korduvalt esile kerkis, oli 5:1 kuulamise reegel.

Grupisuhtluses kuulasid miljonärid iga kõneminuti kohta viis minutit. See aitas neil tugevdada töösuhteid ja saada antud küsimuses erinevaid vaatenurki.

Ja 81% ütles, et otsib iga päev aktiivselt tagasisidet nii töökohal kui ka väljaspool seda.

3. Isehakanud miljonärid loovad suurepäraseid meeskondi

Minu uuringus töötas 86% isehakanud miljonäridest keskmiselt 50 tundi või rohkem nädalas, kuid nad ei töötanud üksi. Paljud keskendusid oma tugevatele külgedele ja leidsid viisi, kuidas oma nõrkusi kompenseerida teiste tööpanusega.

Kui neil ei olnud konkreetseid oskusi, delegeerisid nad ülesande kellelegi, kes oli selles suurepärane, samal ajad saades ise keskenduda suuremale pildile ning võita aega ja vaimset energiat selle teostamiseks.

4. Isehakanud miljonärid unistavad suurelt

Paljud minu uuringus osalenud miljonärid kasutasid strateegiat, mida ma nimetan unistuste seadmiseks. Nad istusid maha ja kirjutasid üles, milline näeb välja nende ideaalne täiuslik elu kümne aasta pärast.

Ühel näiteks oli veini suhtes kirg ja ta arvas, et võiks sellesse investeerides miljoneid teenida. Tema pere ja sõbrad ei pidanud seda võimalikuks, kuid teda see ei heidutanud. 15 aasta jooksul sai temast selle valdkonna ekspert. 2001. aastal likvideeris ta väikese osa oma veinikollektsioonist ja suutis osta unistuste kodu Florida rannas.

Ta teenis neli miljonit dollarit – kõik sellepärast, et ei hüljanud ideed, millesse uskus.

5. Isehakanud miljonärid seavad esikohale tervise

Hea tervis tähendab pikaealisust, mis tähendab rohkem aega rikkuse loomiseks.

Üks miljonär võitles kaua oma kehakaaluga. Ühel päeval otsustas ta hakata kõndima ühe miili päevas. Kuu aja pärast kasvatas ta distantsi kahe, seejärel kolme miilini.

Selleks ajaks, kui ma teda intervjueerisin, oli ta läbi jooksnud kolm maratoni. Ta omistas oma energia, keskendumise ja edu saavutamise soovi osaliselt nendele eesmärkidele, mis muutsid tema elu.

6. Isehakanud miljonärid on oma õnne sepad 

94 protsenti minu uuringus osalenud miljonäridest ütles, et nad ei mängi kunagi hasartmänge.

Õnn ei ole selles kontekstis juhus, vaid millegi uuega hasartselt alustamine. Paljudel miljonäridel on võime näha seda, mis on teistele nähtamatu, ning pakkuda välja loomingulisi lahendusi ja alternatiivseid teid edu saavutamiseks.

Lõppkokkuvõttes loob visadus võimalusi ja lõpuks saabub õnn neile, kes keelduvad oma unistustest ja eesmärkidest loobumast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles