Eesti saab ELilt 354 miljonit põlevkivi kasutamise lõpetamiseks energiatootmises (10)

BNS
Copy
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen (vasakul) ja Eesti peaminister Kaja Kallas (paremal) külastamas Narva linna.
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen (vasakul) ja Eesti peaminister Kaja Kallas (paremal) külastamas Narva linna. Foto: Sergei Stepanov

Euroopa Komisjon võttis esmaspäeval vastu õiglase ülemineku territoriaalse kava, mille alusel saab Eesti Euroopa Liidult (EL) 354 miljonit eurot põlevkivi kasutamise järkjärguliseks lõpetamiseks energiatootmises Ida-Virumaal, kus põlevkiviga seotud ettevõtted tekitavad üle 50 protsendi Eesti kasvuhoonegaaside koguheitest.

Eesti on seadnud eesmärgiks lõpetada põlevkivist elektri tootmine 2035. aastaks, lõpetada järk-järgult põlevkivi kasutamine energiatootmises 2040. aastaks ja saavutada 2050. aastaks kliimaneutraalsus. Õiglase ülemineku fondist rahastatava õiglase ülemineku territoriaalne kava peaks aitama riigil leevendada ülemineku sotsiaalset, keskkonnaalast ja kogukondlikku mõju ning tagama, et üleminek kliimaneutraalsele majandusele oleks võimalikult õiglane, teatas Euroopa Komisjoni esindus Eestis.

Kava hõlmab mahajäetud ja saastatud tööstusalade taastamist, investeeringuid päikese-, tuule- ja hüdroenergiasse ning taastuvallikatest toodetud vesiniku kasutuselevõttu, samuti taastuvenergial põhinevate küttelahenduste väljatöötamist.

Ida-Virumaa põlevkivikaevandus.
Ida-Virumaa põlevkivikaevandus. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

ELi toetusel loob Eesti Ida-Virumaal uue ringmajandusel põhineva ettevõtluskeskkonna, mis koostöös kohalike haridus- ja teadusasutustega toetab teadus- ja arendustegevust. Kavaga on ette nähtud ümberõpe ligikaudu 11 000 kohalikule töötajale ja pakkuda põlevkivitööstuse töötajatele võimalusi minna tööle uutesse ettevõtetesse, mille suureks lisaväärtuseks on keskkonnasäästlikud töökohad.

Lisaks toetatakse ja parandatakse õiglase ülemineku fondist sotsiaal- ja tervishoiuteenuste kvaliteeti ja kättesaadavust, luues piirkonnas sidusa ja kergesti juurdepääsetava teenustevõrgustiku.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles