Välisturistide arv kasvas jõudsalt, aga külastatajate ostujõu langus hakkab hotelle pitsitama

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Kliendid Tallink City hotellis
Kliendid Tallink City hotellis Foto: Raul Mee / Scanpix

Statistikaameti andmetel peatus augustis majutusettevõtetes ligi 420 000 turisti, mis ületab mullust sama perioodi taset 23 protsenti, kusjuures suurenes välis- ja vähenes siseturistide arv.

Statistikaameti analüütiku Helga Laurmaa sõnul peatus Eesti majutusettevõtetes ligi 189 000 välis- ja 231 000 siseturisti. «Välisturiste oli aastases võrdluses 94 protsenti rohkem, samas kriisieelse 2019. aasta augustiga võrreldes siiski veel 34 protsenti vähem. Siseturistide arv on kasvanud kiiresti viimastel aastatel, aga käesoleva aasta augustis oli siseturiste mullusega võrreldes 6 protsenti vähem, samas 15 protsenti rohkem kui kriisieelse 2019. aasta augustis,» täpsustas Laurmaa.

Aastases võrdluses reisis Eestisse rohkem turiste nii paljudest Euroopa kui ka teistest maailma riikidest. Kõige enam reisiti Eestisse Soomest, kust tulnud olid 36 protsenti välisturistidest, ja Lätist, 13 protsenti välisturistidest. Kahe naaberriigi turiste reisis Eesisse vastavalt 223 protsenti ja 62 protsenti enam kui mullu augustis. Pandeemia-eelset taset ei saavutanud Soomest saabunud turistid, Läti turiste oli aga 9 protsenti enam.

Kriisieelset taset ei saavutatud

Tallinnas, Balti jaama lähistel asuva Go Hotelsi juhi Alver Pupart kinnitusel on turistide arv tõepoolest võrreldes aasta taguse ajaga kasvanud, kuid nii suure kasvu üheks põhjuseks on eelmise aasta madal võrdlusbaas. Eelmisel aasta tulemusi mõjutas tugevalt koroonakriis. Suvel oli hotelli täituvus väga. Puparti kinnitusel said nad majutamisega hakkama ning neil oli selleks piisavalt tööjõudu. Järgnevate kuude majandustulemusi on Puparti sõnul keeruline ennustada. Tavaolukorras on vene turistid aastavahetuseks hotelli täis broneerinud, kuid sellel aastal vene turiste Eestisse Ukrainas toimuva sõja tõttu oodata ei ole. Vene turistid on tavaliselt saabunud aastavahetusel ja olnud siin ka jaanuari esimese nädala. Pupart on optimistlik ja loodab, et aastavahetusel inimesed hotelli siiski tulevad. «Eriti oodatud on kodumaised turistid,» lisas Pupart.

«Tarbijate ostujõu kahanemine hakkab kindlasti tunda andma ka meie külastatavuses»

- Tallink Hotelsi juhatuse liige Ave Svarts

Tallinki kolmes Tallinnas asuvas hotellis kasvas samuti augustis külastajate arv, kuid koroonakriisi eelset taset siiski ei saavutatud. Tallinki hotellides ööbivad põhiosas soomlased ning Soomes lõppes koolivaheaeg augusti keskel. Seega oli augusti teisel poolel kliente vähem. Tuleviku osas eeldab Tallink Hotelsi juhatuse liige Ave Svarts, et lähikuudel klientide arvu kasv jätkub, kui võtta aluseks eelmise aasta sama ajaperiood. Ohuna näeb ta tarbijate kindlustunde vähenemist. «Tarbijate ostujõu kahanemine hakkab kindlasti tunda andma ka meie külastatavuses,» lausus Svarts. Aastavahetuse osas ootab ta võrreldes eelmise aastaga paremat täituvust, kuid koroonakriisi eelse ajaga võrreldes toimub kindlasti langus. Venemaa turiste Tallinnasse ei tule ning seega tulevad hotellidesse ööbima eeldatavasti soomlased, lätlased ja Eesti siseturistid.

Narva-Jõesuus asuva Meresuu SPA-s kasvas kasvas võrreldes eelmise aastaga hotelli külastavus, kuid muret teevad järskult kallinenud energiahinnad. Hotelli tegevjuht Igor Baranov ütles, et loodevasti katab klientide poolt toodud tulu hotelli püsikulud, kuid kasumist rääkida ei saa. Meresuu SPA hotelli kliendid on Baranovi sõnul peamiselt kohalikud elanikud, mitte välisturistid. Aastavahetusel hotellijuhi sõnul midagi hea oodata pole. «Hindade tõusu tingimustes vähendavad Eesti elanikud eelkõike oma puhkusekulusid,» lisas Baranov.

Välisturistidest 67 protsenti peatus Harjumaa majutusettevõtetes, järgnesid Pärnu 13 protsendiga, Tartu 6 protsendiga ja Saaremaa 5 protsendiga. Välisturistid veetsid Eestis kokku 370 000 ööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles