Ukraina viljalaevad konutavad Venemaa trikitamise tõttu ummikus (1)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Ukraina viljalaevad Odessas, 2022
Ukraina viljalaevad Odessas, 2022 Foto: Yulii Zozulia / SIPA

Ukraina viljalaevadel on raskusi Mustalt merelt välja pääsemisega, kuna lasti kontrollimise järjekord on muutunud üha pikemaks.

Ukrainast teele asuvad kaubalaevad peavad Venemaaga sõlmitud viljakokkuleppe järgi läbima enne maailmamerele suundumist Türgis ülevaatuse. Kontrolli eesmärk on teha kindlaks, et laeva last ja meeskond vastaks viljaveo koordineermiskeskusele edastatud andmetele. 

Kui esimesel kuuel nädalal pärast kokkuleppe sõlmimist pääsesid laevad kontrollist läbi 5–6 päevaga, siis alates septembri keskpaigast hakkas järjekord pikenema. Eelmise nädala lõpul kasvas ootavate kaubalaevade rodu juba 120 aluseni ning kontrolli läbimiseks kulub nüüd 10–15 päeva, järeldub teraviljauuringute ettevõtte SovEcon andmetest.

Musta mere viljakokkuleppe koordineerimise eest vastutav ÜRO ametnik Amir Abdulla ütles Financial Timesile (FT), et pikenenud järjekord on tingitud inspektorite vähesusest. Nimelt tegeleb praegu Istanbulis laevade kontrollimisega viis tiimi, kuhu kuuluvad Venemaa, Ukraina, Türgi ja ÜRO esindajad. Selleks, et läbilaskevõimekust suurendada, oleks vaja täiendavate inspektorite Türki lähetamist. See aga nõuab kõigi osapoolte nõusolekut.

Viljaleppega kursis olevad inimesed ütlesid FT-le, et inspektorite arvu suurendamine seisab praegu Venemaa taga, kes ei näi olevat huvitatud ummiku likvideerimisest.

Kreml ei vastanud ka FT palvele inspektorite arvu kommenteerida.

ÜRO on rahul

Mõistagi soovib Ukraina, maailma üks suuremaid nisukasvatajaid, eksportida võimalikult palju teravilja, et teha ruumi äsja koristatud saagile. Kahe leppega kursis oleva ametniku sõnul hakkavad ukrainlased ÜRO ja Türgi vahendusel sõlmitud kokkuleppe suhtes rahulolematuks muutuma. «Natuke on tunda pettumust, sest ukrainlased tahaksid eksportida nii palju vilja, kui vähegi võimalik,» ütles üks FT allikas.

ÜRO ametnikud ütlesid aga, et tekkinud ummik on märk teraviljaleppe edukusest. «Meile saabub ülevaatusele rohkem laevu, kui keegi meist oskas oodata,» ütles Abdulla ja lisas, et augusti algusest on Ukrainast eksporditud ligi 7 miljonit tonni teravilja. «See on positiivne, et kokkuleppega on liitunud nii palju laevu.»

Juuli lõpus sõlmitud viljakokkulepe kehtib praegu kuni 19. novembrini. Teraviljakauplejate seas on tunda ka ärevust, et lepe võib jääda pikendamata. «Kui ekspordikoridori kokkulepet ei uuendata, plahvatab [teravilja] turg uuesti,» ütles Alex Sanfeliu põllumajandusettevõttest Cargill.

«Kõik on närvilised ja teavad, et suured muutused sõjarindel võivad ka teraviljatehingud rööpast välja lüüa,» lisas üks eelmise kokkuleppe sõlmimise juures olnud allikas.

Kuid on ka vastupidiseid arvamusi. Üks leppega kursis olev allikas lükkas kartused ümber, öeldes FT-le, et mõlemal poolel on stiimuleid lepinguga jätkamiseks. «Enamik meist usub kindlalt, et seda kokkulepet pikendatakse.» 

Kui Kiievil on soov järgmisesse viljaleppesse kaasata ka Mõkolajivi sadam, siis Moskva huvid on seotud Vene ammoniaagi eksporti võimaldava kokkuleppega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles