Eesti investeerib NATO innovatsioonifondi 30 miljonit eurot (1)

PM Majandus
Copy
Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz (vasakul) allkirjastamas NATO innovatsioonifondi dokumente. Foto tehtud 30. juunil Madridis toimunud NATO tippkohtumisel.
Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz (vasakul) allkirjastamas NATO innovatsioonifondi dokumente. Foto tehtud 30. juunil Madridis toimunud NATO tippkohtumisel. Foto: JAVIER SORIANO/Scanpix

Eesti riigi riskikapitalifond SmartCap investeerib 30 miljonit eurot NATO innovatsioonifondi, et toetada süvatehnoloogia idufirmasid uute tsiviil- ja militaarlahenduste loomisel.

Investeering on osa juunis NATO tippkohtumisel 22 riigi poolt allkirjastatud innovatsioonifondist, mille eesmärk on säilitada ja tugevdada Põhja-Atlandi alliansi liikmesriikide tehnoloogilist eelist. Fondi kogumaht on miljard eurot.

Majandus- ja taristuministeeriumi (MKM) teatel on kaitsevaldkonnas tegutsevatel idufirmadel keeruline süvatehnoloogiate arendamiseks raha kaasata, kuna turul puudub valmisolek pakkuda nn kannatliku kapitali. «Eriti keeruline on ettevõtetel, kelle klient on riik, mida julgeoleku ja kaitsetööstus sageli eeldab, sest enamasti pole riik valmis ostma prototüüpe, vaid soovib toimivaid valmislahendusi,» teatas MKM pressiteate vahendusel.

Eesti riigile kuuluva riskikapitalifondi SmartCapi juhatuse liikme ja fondivalitseja Sille Pettai sõnul pole riiklikud investeeringud idufirmadesse midagi uut. «SmartCapil on aastatepikkune kogemus Eesti idusektori rahastamisvõimaluste tagant tõukamisel ning meie portfellis on nüüdseks juba mitmeid globaalset tuntust kogunud Eesti idufirmasid. Meie tegevuse eesmärk on avaliku raha toel parandada kapitali kättesaadavust varajase faasi idufirmadele,» selgitas Pettai.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles