VAATA OTSE Peaminister Kallas Tallinna digitippkohtumisel: oleme muutunud liiga sõltuvaks riikidest, kes ei jaga meie väärtusi (4)

PM Majandus
Copy
Peaminister Kaja Kallas Tallinn Digital Summitil.
Peaminister Kaja Kallas Tallinn Digital Summitil. Foto: Aron Urb

Esmaspäeval ja teisipäeval toimub Kultuurikatlas rahvusvaheline tippkohtumine Tallinn Digital Summit. Inglise keeles toimuvat üritust saab jälgida Postimehe vahendusel. 

«Oleme pidanud seisma silmitsi Venemaa sõjaga Ukrainas, autoritaarsete riikide suureneva vastasseisuga ning füüsiliste ja küberrünnakutega elutähtsale taristule,« sõnas peaminister Kaja Kallas oma avakõnes. «Oleme muutunud liiga sõltuvaks riikidest, kes ei jaga meie väärtusi. Kuid selliste sõltuvuste ajastu on lõppenud. Elame ajastul, kus põhirõhk on mitte ainult majanduslikul tõhususel, vaid majanduslikul julgeolekul.»

Kallas märkis, et praegused poliitilised ja majanduslikud suhted tuleb kogu maailmas üle vaadata. «Me vajame usaldusväärset ühendatust – nii füüsilises kui digitaalses maailmas. Tuleviku alustalaks on usaldusväärsed suhted partneritega, kellega jagame ühiseid väärtusi ja huve. Me vajame sõltuvuste asemel partnerlusi,» ütles peaminister Kallas.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen rõhutas, et oluline on jõuda partneriteni üle kogu maailma. Seda tuleb teha Euroopa Liidu 300 miljardi eurose investeerimisprojekti Global Gateway raames, mis tegeleb usaldusväärse ühendatuse investeeringutega.

«Praegusel otsustaval hetkel, mil maailmamajanduse haprus on paljastatud, peame asendama jätkusuutmatud sõltuvused tasakaalustatud partnerlussuhetega. Me peame tegema äri partneritega, keda me saame usaldada, mitte nendega, kes meie usaldust relvana kasutavad,» märkis president von der Leyen. «Demokraatlike riikidega peame ühiselt seisma tugevalt vastu autokraatiale, et kaitsta oma väärtusi ja kujundada maailmamajanduse tulevikku. See on Global Gateway kohustus,» lõpetas ta.

  2. päev järelvaadatavana: 

Tallinn Digital Summit on Eesti peaministri korraldatud iga-aastane kõrgetasemeline sündmus, mis toob kokku tipp-poliitikud, arvamusliidrid, ettevõtjad ja tehnoloogia kogukonna. Kohtumisel juhitakse tähelepanu (digitaalsele) ühendatusele ning käsitletakse selle mõju majandusele, ühiskonnale ja riikidele.

Kahepäevase sündmuse raames käsitletakse usaldusväärse ühendatuse ja usaldusväärsete partnerluste rolli teemades nagu energia-, majandus- ja küberjulgeolek, digipoliitika, rahvusvahelised standardid, tehisintellekt, pilved ja satelliidid ning vabavaralised digilahendused. Lisaks arutatakse ka nende rolli vaba ja demokraatliku Ukraina ülesehitamisel.

Ürituse kavaga saab tutvuda siin.

1. päev järelvaadatavana:

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles