Põltsamaa meierei sulgeb uksed

BNS
Copy
Juustu pakendamine Põltsamaa meiereis.
Juustu pakendamine Põltsamaa meiereis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuid 2023. aastal valmib Epiima uus tehas Paides ja siis lõpetab Põltsamaa meierei oma tegevuse ning juustu tootmine kolib Paidesse, kirjutab Vooremaa.

SCE Epiim on Baltikumi esimene ja suurim piiriülene piimatootjate ühistu Euroopas, mille ajalugu ulatub möödunud sajandi algusesse. Eestis 1919. aasast ja Lätis 1912. aastast hakkasid talunikud varakult moodustama ühistuid/meiereisid piima ümbertöötlemiseks. Need panid aluse kombinaatidele Põltsamaal, Järva-Jaanis ja Jaunpilsis. Iseloomulikuks jooneks ühistu arengus on olnud pidev ühinemine teiste ühistutega. Nii toimus viimane suurem ühinemine veebruaris 2020, mil ühinesid E-Piim ja Läti põllumajandusteenuste kooperatiiv «Piena ceiš» ning moodustati SCE Epiim.

Tegevjuht Margus Leek rääkis, et Põltsamaa tehases valmivad traditsioonilised poolkõvad juustud Edam, Tilsit, Gouda ja Oltermani. «Erilistest juustudes väärivad esiletõstmist Bresto kõvajuustud, Maasdam-tüüpi Epiim Special ning Lactobacillus plantarumiga rikastatud juust Harmony,» rääkis Leek.

Järva-Jaani tehases toodetakse võid, vadakut ja lõssipulbreid, samuti demineraliseeritud vadakupulbreid. Epiim üllatab alati oma kliente uute toodangutega, alles tulid välja Läti tehases valmivad pudingud. «Kohe-kohe on tulemas Eesti turule kaks uut maitset: metsamarja- ja kookosepuding,» sõnas Leek Vooremaale.

E-Piim Tootmine AS juhatuse esimees Jaanus Murakas kinnitas Vooremaale, et uue tehase ehitusega ollakse igati graafikus. Seadmete installeerimine algas lepingus ettenähtust isegi paari päeva võrra varem, 12. septembril. «2023. aasta lõpul valmib Paides meie uus tehas, mis suudab päevas ümber töödelda kuni 1100 tonni piima. Uudsena hakkame seal teiste juustude ja pulbrite kõrval tootma ka Cheddar juustu,» andis eelaimdust tegevjuht.

See tähendab aga, et Epiim Põltsamaal otseselt uksi kinni ei pane, kuid juustutegu Põltsamaal lõpeb, seda hakatakse edaspidi tootma Paides. Küll aga jääb Põltsamaale pakendamine ja sellega seotud tegevused.

Töökohtade kärpimisest ei oska Margus Leek statistikat välja tuua, küll aga mõned inimesed lähevad üle Paidesse. Jaanus Muraka sõnutsi vähendab uue tehase avamine töökohti 100 võrra.

Töötukassa Jõgevamaa osakonnajuhataja Kristine Malm on teadlik, et Põltsamaa tehasest mõned töökohad kaovad, kuid hetkel on veel midagi vara väita, sest koondamisteateid ei ole veel kellelegi välja saadetud.

«Epiim kindlasti vaatab oma töötajad üle ning teevad kõik võimaliku, et töötajate soovidega arvestatakse. Töötajatele kindlasti pakutakse võimalust töötada Paides või siis jääda tööle Põltsamaa pakendiosakonda. Täpsemaid järeldusi saame teha aastal 2023,» sõnas Malm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles