Fusebox: elektritarbimist saaks tiputundidel vähendada 15 protsenti

BNS
Copy
Oma elektri tarbimist saab juhtida iga inimene ise.
Oma elektri tarbimist saab juhtida iga inimene ise. Foto: Tairo Lutter

Elektritarbimise juhtimise pakkuja Fusebox asutaja ja tegevjuht Tarvo Õng leiab, et Eesti suudaks tiputundidel elektritarbimist vähendada juba täna 15 protsenti.

«Uute juhitavate tootmisjaamade ehitamine ja suurte akusalvestite rajamine on kindlasti väärt mõtted, aga need on aja- ja kapitalimahukad protsessid, mille tulemust elektriturul näeme alles nelja aasta pärast,» kommenteeris Õng pressiteates, toonitades samas, et kriis vajab lahendamist kohe, sest külmad ilmad, madal elektritootlikus ning oht Venemaa suunalt võivad elektrisüsteemi paisata päevapealt kaosesse.

Lähiaastate perspektiivis näeb Õng parima lahendusena suuremahulise tööstus- ja äritarbimise juhtimist tiputundidelt eemale ja kinnitab, et vajaminev võimekus on Eestis juba olemas.

«Meie seitsmeaastane kogemus näitab, et Eesti äritarbijatel on juba täna olemas vajaminev paindlikkus – ligikaudu 150 megavatti – vähendamaks kogu riigi tipukoormust kuni 15 protsenti ja seda ilma oma igapäevast tööprotsessi kahjustamata,» kinnitas ta.

Vajalik ja mõttekas on ka see, et eraisikust tarbijad hajutaksid võimaluste piires oma elektritarbimist, kuid sellele ei saa Õnge sõnul lühiajaliselt üles ehitada stabiliseerimismehhanismi, sest kodutarbijad kasutavad vaid kolmandiku elektrist ja suuremat osa sellest tarbimisest on keerukas ajatada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles