Vaata, kuidas teenida kasu universaalteenuse paketivahetusest (7)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Millal lülitada elektriseade sisse või millal vahetada elektripaketti, muutub järjest keerulisemaks.
Millal lülitada elektriseade sisse või millal vahetada elektripaketti, muutub järjest keerulisemaks. Foto: Tairo Lutter

Sotsiaalmeedias levib info, justkui saaks tarbija valida, kumb elektri hind on jooksvas kuus soodsam, kas universaalteenuse või börsi oma, ja lasta kirjutada arve kuu algusesse tagasiulatuvalt soodsama hinnaga elektrile. Eesti Energia ütleb, et nii see asi siiski ei käi.

Universaalteenuse paketivahetuse tingimused loovad võimaluse börsihinna jälgijatele võrrelda börsihinda universaalteenuse hinnaga ja teha kuu lõpus sellest lähtuvalt valik ühe või teise kasuks. 

«Selle aasta lõpuni on Eesti Energia klientidel sisse kirjutatud riskivaba periood. Ehk sa saad suvalisel ajal kuu jooksul teha otsuse minna üle kas börsi- või universaalteenuse peale, ja kui sa teed seda vähemalt seitse päeva enne kuu lõppu, siis arvestatakse kogu see kuu sinu valitud paketti,» kirjutab Mario Kadastik oma Facebooki postituses.

«Seega, kui 21. oktoobriks on selge, et börsi hind on kallim universaalteenusest, siis vaevalt see viimane 10 päeva seda dramaatiliselt enam muudab ja saad üle minna universaalteenusele. Kui aga oled selgelt suutnud paremini juhtida ja saanud keskhinna madalamaks kui universaalteenus, siis, congratulations, börsiga edasi,» kirjutab Kadastik.

Seega kui 21. oktoobriks on selge, et börsi hind on kallim universaalteenusest, siis vaevalt see viimane 10 päeva seda dramaatiliselt enam muudab ja saad üle minna universaalteenusele.

Mario Kadastik

Kadastiku sõnul on seega kolm kuud, kus saab suhteliselt riskivabalt otsustada ja vaadelda, mida teeb universaalteenuse hind, mida teeb börs ja mis see praktikas tähendab.

Eesti Energia Eesti turu juhi Dajana Tiitsaare sõnul need asjad siiski nii ei ole mõeldud.

«Me soovime, et iga klient mõtleks oma elektrilepingu valiku põhjalikult läbi. Selleks, et ükski Eesti Energia klient ei peaks universaalteenusest loobumise või sellega liitumise otsust tegema kiirustades, oleme oma klientidele vastu tulnud ning pakume 2022. aasta lõpuni võimalust universaalteenusega liituda nii, et see rakendub tagantjärele kuu algusest,» rääkis Tiitsaar.

Tiitsaar selgitab, et kui klient näiteks oktoobris esialgu universaalteenusele üleminekust loobub, kuid novembri keskel otsustab sellega siiski liituda, siis hakkab universaalteenuse hind talle kehtima tagasiulatuvalt novembri algusest.

Kui klient näiteks oktoobris esialgu universaalteenusele üleminekust loobub, kuid novembri keskel otsustab sellega siiski liituda, siis hakkab universaalteenuse hind talle kehtima tagasiulatuvalt novembri algusest.

Dajana Tiitsaar

Tiitsaar rõhutas, et teistele pakettidele üle minnes, sh universaalteenuselt börsipaketile liikudes, sellist võimalust ei ole. Sellisell juhul hakkab uue paketi hind Eesti Energia kliendile kehtima ikka järgmise kuu algusest.

«Kui klient soovib vahetada elektrimüüjat või tulla lepingusse üldteenuselt, siis tuleb sellest teada anda vähemalt seitse päeva enne kuu lõppu. Sel juhul jõuame uue lepingu hinnaarvestusega alustada saabuva kuu algusest,» rääkis Tiitsaar.

Ka see reegel jätab võimaluse minna oktoobris üle universaalteenusele ja kui novembri lõpus on näha, et see siiski pole kasulik, minna detsembri algusest tagasi börsipaketile.

«Detsembris vaatad uuesti asjale peale ja vajadusel kolid tagasiulatuvalt kogu detsembrikuu ulatuses universaalile,» ütles Kadastik.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles