GRAAFIKUD ⟩ Üle 250 protsendi kerkinud gaasi hind lennutab tarbijahindu

PM Majandus
Copy
Kõige enam viib raha rahakotist välja eluaseme kulude tõus.
Kõige enam viib raha rahakotist välja eluaseme kulude tõus. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Statistikaameti andmetel tõusis tarbijahinnaindeks septembris võrreldes augustiga 0,3 protsenti ning võrreldes eelmise aasta septembriga 23,7 protsenti. Kõige rohkem on kasvanud gaasi hind, mis on kerkinud üle 255 protsendi.

Mulluse septembriga võrreldes olid kaubad 19,9 protsenti ja teenused 31 protsenti kallimad, teatas amet.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Viktoria Trasanovi sõnul mõjutasid 2021. aasta septembriga võrreldes tarbijahinnaindeksit enim eluasemega seotud hinnamuutused, mis andsid kogutõusust ligi 40 protsenti.

«Gaas oli 255,2 protsenti, tahkekütus 118,3 protsenti, kodudesse jõudnud elekter 105,5 protsenti ja soojusenergia 62,9 protsenti kallim. Toidu ja mittealkohoolsete jookide hinnamuutused andsid kogutõusust veerandi ning transpordiga seotu seitsmendiku. Bensiin oli 28,5 protsenti ja diislikütus 52,2 protsenti kallim,» lisas Trasanov pressiteates.

Möödunud aasta septembriga võrreldes on toidukaupadest enim ehk 86,2 protsenti kallinenud suhkur. Jahu ja tangained on kallinenud 76 protsenti, maitseained 61,4 protsenti, muud õlid 60,6 protsenti, munad 54,4 protsenti ning loomaliha 53,5 protsenti.

Augustiga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit enim eluaseme ja toiduga seotud hinnamuutused. Lõppenud on rõivaste ja jalatsite soodusmüügid ning uue hooaja kaubad on müügile tulnud. Diislikütus kallines kuuga 4,7 protsenti ja bensiin odavnes 1,5 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles