Palgatõusu lootus on kõvasti vähenenud

PM Majandus
Copy
Sel aastal on palgatõus olnud keskmisest suurem.
Sel aastal on palgatõus olnud keskmisest suurem. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Võrreldes aastataguse ajaga on palgatõusulootus kõvasti vähenenud: täna kavatseb palka tõsta vaid alla poole tööandjatest.

Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalku tõsta 43 protsenti tööandjatest, mida on 11 protsenti vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54 protsenti tööandjatest, selgus Palgainfo Agentuuri ja tööportaali CVKeskus.ee sügisesest  tööturu-uuringust.

Lisaks plaanib veel 10 protsenti tööandjatest palgatõusu järgmise aasta aprillis või mais. Tänavu on põhipalku muutnud 76 protsenti tööandjatest.

Eelmise aastaga võrreldes oli rohkem neid tööandjaid, kes ei teadnud veel, kas nad muudavad töötajate põhipalku – kui eelmisel sügisel ei olnud palgamuutuse otsust veel teinud 17 protsenti tööandjatest, siis tänavu 31 protsenti. Teadmatust oli rohkem ka 2017. ja 2018. aastal, mil veerandil tööandjaist ei olnud palkade muutmise plaanid sügisel veel selged.

Palgatõus 10 protsenti

«Lisaks 43 protsendile tööandjatele, kes plaanivad järgmise kuue kuu jooksul töötajate põhipalku tõsta, märkis 10 protsenti küsitlusele vastanud tööandjaist, et nad plaanivad palku tõsta alles järgmise aasta aprillis või mais,» tõi uuringu tulemustest esile Palgainfo Agentuuri juht Kadri Seeder.

Ta lisas, et nii, nagu toimunud palgatõus, puudutab ka kavandatav palkade kasv enamasti kõiki töötajaid ja jääb 9–10 protsendi piiresse. Varasematel aastatel on kavandatud palgatõus olnud tagasihoidlikum.

Kadri Seeder selgitas, et võrreldes varasemate aastatega oli uuringus rohkem neid tööandjaid, kelle otsust põhipalku muuta või mitte muuta mõjutavad majanduse olukord ja prognoosid, samuti hindade ja elukalliduse muutumine.

«Kuna prognoosid on erinevad ja väga palju on muutuvaid asjaolusid, jälgitakse, mis majanduses toimub. Sellest lähtuvalt muudetakse ka palku. Inflatsioon surub palgaootusi üles, samas kasvavad ettevõtete muud kulud, mis sunnib hindu tõstma, kel see võimalik on – seda oli välja toodud ka vabades vastustes,» kommenteeris tulemusi Kadri Seeder.

Tänavu on põhipalku tõstnud 76 protsenti tööandjatest

Viimase kuue kuu jooksul on töötajate põhipalku tõstnud üle poole (54 protsenti) küsitluses osalenud tööandjatest, mida on veidi enam kui möödunud sügisel. Mõned üksikud tööandjad on ka töötajate palku langetanud. Kokku on 2022. aastal töötajate põhipalku suurendanud 76 protsenti tööandjatest, mitmed tegid seda juba aasta alguses jaanuaris, veebruaris või märtsis.

Enamasti on põhipalkade tõus puudutanud kõiki organisatsiooni töötajaid ja jäänud vahemikku 9–10 protsenti. Varasematel aastatel on põhipalga tõus jäänud tavaliselt 5–6 protsendi ringi.

71 protsenti tööandjatest plaanib töötajaid värvata

71 protsenti tööandjatest tõi uuringus esile, et vaatamata ebakindlale olukorrale plaanivad nad värvata uusi töötajaid. Eelmisel sügisel plaanis uusi töötajaid värvata 75 protsenti küsitlusele vastanud tööandjatest.

Peamiselt tuleneb värbamisvajadus ära läinud töötajate asendamisest, kuid 34 protsenti tööandjatest kavatseb luua ka uusi töökohti. Eelmisel sügisel plaanis uusi töökohti luua 37 protsenti tööandjatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles