IEA: Selle talve elame üle, kuid järgmine tuleb väga raske

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Rahvusvahelise Energiaagentuuri juht Fatih Birol.
Rahvusvahelise Energiaagentuuri juht Fatih Birol. Foto: Radek Pietruszka

Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) tegevdirektor Fatih Birol ütles kolmapäeval, et kuigi Euroopa gaasihoidlad on selleks talveks peaaegu täis, võib järgmine aasta kujuneda tõsiseks väljakutseks. Samuti ei välista agentuur Venemaa gaasitarnete täielikku lõppemist enne tänavust talve.

Birol ütles pärast Soome majandusnõukogu koosolekut küsimustele vastates, et peaaegu 90% gaasihoidlatest on Euroopas täis.

«Ma oleksin oodanud, et Euroopa riigid oleksid meie soovitustele kiiremini reageerinud,» ütles Birol, viidates IEA 10-punktilisele plaanile, kuidas vähendada Euroopa sõltuvust Vene gaasist pärast Ukraina sõja algust.

«Kuid praegune olukord ei ole halb ja ma eeldan, et kui ei tule üllatusi – poliitilisi ega tehnilisi – ja kui talv on tavaline, võib Euroopa saada väiksemaid sinikaid siin-seal, kuid me veame veebruari ja märtsini välja.»

Tema sõnul on hoopis suurem küsimus, kuidas saavutada sellist varustatuse taset tuleval aastal.

«Meid aitas seekord see, et me importisime viimastel kuudel siiski Venemaalt gaasi,» ütles ta. Lisaks langesid Hiina gaasiimpordi mahud, kuid see kõik võib 2023. aastal muutuda.

«Kui järgmisel aastal Hiina gaasiimport suureneb, on meil ees üsna rasked ajad.»

«See talv on raske, aga järgmine talv võib tulla väga raske,» sõnas ta ja lisas, et ettevalmistustega järgmiseks talveks tuleb alustada juba täna.

Venemaa oli eelmisel aastal Eurostati andmetel EL-i suurim naftaõlide ja maagaasi tarnija, kuid esmaspäeval avaldatud raportis märkis IEA, et gaasieksport Venemaalt Euroopa Liitu on sel aastal oluliselt vähenenud.

«Vaatamata olemasolevale tootmis- ja transpordivõimsusele on Venemaa alates 2022. aasta algusest oma gaasitarneid Euroopa Liitu vähendanud ligi 50% võrra,» öeldakse IEA värskes gaasituru aruandes.

«Praeguses kontekstis ei saa välistada Venemaa torujuhtmete gaasitarnete täielikku sulgemist Euroopa Liitu enne küttehooaega 2022/23, mil Euroopa gaasiturg on kõige haavatavam,» lisati raportis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles