Eesti mööblitootja: inimeste ostukäitumine on tunduvalt muutunud, sellist asja pole varem näinudki

PM Majandus
Copy
Joonatan Vinkel.
Joonatan Vinkel. Foto: личный архив

Eesti disainmööbli tootja Softrendi kodumööbli käive kasvas tänavu esimesel poolaastal, võrreldes mullu sama ajaga, 23 protsenti, aga järelmaksuga ostetud mööbli osakaal on kasvanud üle kahe korra.

Softrend Groupi juhi Joonatan Vinkeli sõnul on inimeste ostukäitumine muutunud eriti alates kevadest. «Sellist asja pole me enne näinudki, et inimesed soetavad nii pikalt kodumööblit ette. Kui näiteks diivani kättesaamise aeg on kuu-poolteist, siis tellivad paljud inimesed mööbli alles poole aasta pärast valmivasse korterisse praegu ette ära. Kardetakse, et järgmisel kevadel on kallim ja üritatakse raha inflatsiooni eest kaitsta,» rääkis Vinkel.

«Osade tootmiseks vajalike toormaterjalide hinnad tõusid kevadel kaks korda, mistõttu on mööbel tänavu keskmiselt 15 protsenti kallinenud. Õnneks on mööblitootmise materjalide sisendhinnad, mis kevadel tõesti kõvasti rallisid, pidama jäänud. Praeguseks on ka materjalide defitsiit leevenenud ning oleme Ukraina sõja tõttu mitu tarnijat välja vahetanud. Venemaa ja Valgevene asemel tellime näiteks puitmaterjalid Ukrainast,» rääkis Vinkel ja lisas, et ka mööbli üldine hinnatõus on pidurdunud.

Softrendi juhi sõnul on inimesed hakanud oma kulutusi pikema perioodi peale jagama ning aastatagusega võrreldes kasutatakse erinevaid intressivabu mitmes osas maksmise võimalusi üle kahe korra rohkem.

«Üldine elukalliduse tõus on pannud inimesi ka loodussäästlikumalt käituma – kuna kvaliteetsed diivanid peavad tegelikult vastu aastakümneid, siis uue ostmise asemel tahetakse vana eluiga pikendada. Seepärast on meie oma diivanitele kangavahetuse tellimuste arv kasvanud aastatagusega võrreldes neli korda,» rääkis Joonatan Vinkel.

1997. aastal pereettevõttena asutatud Softrendi tootmine asub Harjumaal Väänas. Lisaks Eestile ekspordib Softrend kodu- ja büroomööblit 40 riiki, sealhulgas Amazoni, Google’i ja Microsofti kontoritele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles