USA hinnangul joondub OPEC+ Venemaa järgi

Copy
Valge Maja Washington DC-s.
Valge Maja Washington DC-s. Foto: Luca Perra / Shutterstock

Naftakartelli OPEC+ otsus kärpida naftatootmist näitas, et kartell joondub Venemaa järgi vaatamata USA juhitud jõupingutustele Moskva isoleerimiseks, teatas kolmapäeval Valge Maja.

Naftakartelli OPEC+ liikmed otsustasid täna, et piiravad tootmist 2 miljoni barreli võrra päevas. Põhjuseks on naftariikide soov, peatada nafta hinnalangus, mis viimastel nädalatel aset leidnud on. Tegu on kõige ulatuslikuma tootmispiiranguga alates koroonakriisi algusest ning kartelli otsus tõstab kütusehindu lääneriikides.

«On selge, et OPEC+ joondub tänase teate kohaselt Venemaa järgi,» ütles Valge Maja pressisekretär Karine Jean-Pierre.

Lääneliitlased eesotsas Ühendriikidega on püüdnud isoleerida Venemaa majandust, mis toetub suuresti energiaekspordile, kättemaksuks Ukraina sissetungi eest.

Valge Maja teatas juba varem, et USA president Joe Biden on pettunud naftakartelli OPEC+ otsuses tootmist järsult vähendada. Presidendi hinnangul kahjustab see maailmamajandust.

«President on OPEC+ lühinägelikus otsuses pettunud,» teatasid julgeolekunõunik Jake Sullivan ja majandusnõunik Brian Deese avalduses.

Tootmise kärpimine annab hoobi riikidele, mida kõrged hinnad juba praegugi räsivad, samas kui maailmamajandus peab tulema toime ka Vene invasiooni kestva negatiivse mõjuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles