Soomes ja Rootsis saab öösel negatiivse hinnaga elektrit

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Börsipaketil olevad soomlased saavad täna öösel kerised kuumaks kütta imeodavalt.
Börsipaketil olevad soomlased saavad täna öösel kerised kuumaks kütta imeodavalt. Foto: EPA/MAURI RATILAINEN/Scanpix

Täna südaööl kukub Soomes ja Rootsis elektrihind negatiivseks ja püsib miinuspoolel kuni hommikuni välja.

Kõige enam makstakse elektriostude eest peale öösel kella kolme ja nelja vahel, mil megavatt-tunni (MWh) hind langeb -0,99 euroni. Plusspoolele jõuab elektrihind mõlemas riigis tagasi kell 6 hommikul.

Soome ja Rootsi kodutarbijatel ei tasuks siiski kõiki enda elektriseadmeid negatiivse hinna tõttu tööle panna, kuna elektritarbimine muude kulude tõttu raha sisse ei too. Selleks, et kodutarbijale peale makstaks, peaks hind langema veel kümneid kordi rohkem: näiteks Soome jaotusvõrguettevõte Caruna küsib kodutarbijalt ühe kilovatt-tunni kohaletoimetamise eest 2,79 senti (27,9 eur MWh).

Energiakaupleja Baltic Energy Partnersi juhatuse liikme Marko Alliksoni teatel tulenevad öised negatiivsed hinnad Rootsis ja Soomes väga headest tuuleoludest. Tuuleenergiatootjatel pole aga põhjust tuulikuid seisma panna, kuna makstavad taastuvtoetused muudavad tootmise kasumlikuks ka negatiivsete hindade korral. Näiteks Soomes on aastatel 2011-2017 rajatud tuuleparkidele igal hetkel garanteeritud hind 83,5 eurot megavatt-tunni eest.

Kuigi tuuleolud Skandinaavias on praegu erakordselt head, ei ole see siiski piisav, et kogu öine tarbimine ära katta ainult taastuvenergiaga. Oma osa negatiivsetes tunnihindades on ka näiteks tuumaelektrijaamadel. «Soomes aitab kindlasti kaasa ka Olkiluoto 3 testfaas, mille käigus lähipäevil töötab elektrijaam maksimumvõimsusel (1600 MW) ning sisuliselt ei vaadata turuhinda,» ütles Allikson.

Siiski ei ole küsimus ainult testfaasis. «Kui antud tuumajaam teeks pakkumisi ka turupõhiselt, siis ka sel juhul ei oleks mõni negatiivne tund piisav põhjus niivõrd suure baasenergiat tootva jaama allakoormamiseks,» selgitas energiakaupleja loogikat, kuidas tuumaenergiatootjad negatiivsete hindadega ikkagi turule pääsevad.

Kui Soome päeva keskmine elektrihind on homme 4,37 eurot megavatt-tunni eest, siis Eestis tuleb keskmiselt välja käia 135,43 eurot. «Eesti hind jõuab nulli lähedale oluliselt vähematel tundidel kui Soomes ja ei muutu negatiivseks eelkõige tänu suuremahulisele energiavoole Läti suunas,» möönis Allikson.

Ometi võiks ka Eestis varsti negatiivseid hindu näha, sest mida rohkem lisandub elektrisüsteemi tuule- ning päikeseenergiat, seda suurem on tänase turumehhanismi juures negatiivsete hindade tekkimise võimalus. «Mõne aasta pärast on selliseid perioode kindlasti rohkem ja kindlasti ka meie piirkonnas,» ütles energeetikaekspert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles