Venemaa: Naftahinna ülempiir võib tuua kaasa tootmismahu kärpimise

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Venemaa asepeaminister Aleksandr Novak.
Venemaa asepeaminister Aleksandr Novak. Foto: Evgenia Novozhenina

Venemaa kõrgeima energiaametniku sõnul on Venemaa naftaekspordi hinna ülempiiri kehtestamine tagasilöögiks ja võib viia riigi tootmise ajutise vähenemiseni.

Vene asepeaminister Aleksandr Novak kõneles Viinis pärast seda, kui OPEC+ teatas 2 miljoni barreli suuruse päevase tarnekärpe vähendamisest, ja kordas intervjuus Bloombergile hoiatust, et tema riik ei müü naftat ühelegi riigile, kes kehtestab Vene nafta hinnale ülempiiri.

«Hinnalagi loob väga halva pretsedendi ja tabab eelkõige neid, kes seda tegelikult teha kavatsevad,» ütles Novak Bloomberg Televisioni intervjuus. «See mehhanism on Venemaale vastuvõetamatu.»

Euroopa Liit kiitis kolmapäeval heaks uue Venemaa-sanktsioonide paketi, mis sisaldab nafta müügi hinnapiirangut. Neljapäeval jõustuvad meetmed keelaksid Venemaa nafta meretranspordi kolmandatesse riikidesse hinnaga, mis ületab hinnapiiri, teatas ELi eesistujariik Tšehhi oma säutsus.

Sellised meetmed tooksid kaasa puudujäägid mõnes piirkonnas, pikemad tarneahelad, kõrgemad veokulud ja hilisemad tarned, ütles Novak, ennustades «üsna palju vapustusi ja volatiilsust». Venemaa naftatoodang võib 2023. aastal 530 miljonilt tonnilt tänavu langeda 490 miljonile tonnile, ütles ta seejärel ajakirjanikele.

Kuigi sanktsioonipaketiga lisatakse Venemaa nafta tarnimise keeld olemasolevatele piirangutele, tehakse erand tarnetele, mille hind on seitsme grupi ja teiste riikide koalitsiooni poolt kehtestatud tasemel või sellest madalamal, selgub Bloombergi poolt vaadeldud ettepaneku eelnõust.

«Kui hinnapiirang kehtestatakse ja me ei saa naftat teistele turgudele ümber suunata, vähendame oma tootmist nii palju kui vaja,» ütles Novak. «Aga me ei tööta kooskõlas pakutud hinnalae mehhanismiga».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles